Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ulvevalper i Østmarka-reviret

Ulvene i Østmarka har fått valper. I vinter ble det bekrefta at det var et revirmarkerende par i området.

Østmarka-reviret strekker seg mellom Oslo, Akershus og Østfold. Her holder nå en ulvefamilie til. Foto: Wikimedia
Østmarka-reviret strekker seg mellom Oslo, Akershus og Østfold. Her holder nå en ulvefamilie til. Foto: Wikimedia

Det kan bli født valper i Østmarka-reviret i år, skrev Nationen i vinter. På valentinsdaen 14. desember ble nemlig et ulvepar observert i reviret. Det har vært ulv i Østmarka i flere år, men tispa var alene i reviret etter at hannen ble felt i fjor. Hannulven som har slått seg ned i reviret, er født i Slettåsreviret i Trysil. Tidligere i år advarte en forsker turgåere om at en av ulvene i reviret var nærgående.

Nå bekrefter viltkameraer i Østmarka at det er valper i reviret, skriver NRK.

• Debattinnlegg: Om å leva med ulv

To valper er registrert på et privat viltkamera. Det kan være snakk om flere valper enn de to som er tydelig synlige. Statens Naturoppsyn har sett på opptaket, og bekrefter at det er ulvevalper.

– Vi har nå et ynglende par i Østmarka igjen, sier regional rovviltansvarlig Ida Glemminge i oppsynet til NRK.

Dermed er reviret igjen etablert med valper.

Annonse

Reviret har eksistert siden 2013, da et par ble registrert i Østmarka. De fikk valper samme år, men en av valpene ble skutt, en annen utvandret. Tispa i reviret forsvant i 2015. Alfahannen fikk valper med datteren sin samme år, han ble avlivet i 2016. To av valpene vandret ut, kun en av dem ble igjen, og det er hunnvalpen fra 2015 som nå er revirmarkerende tispe. Hun gikk altså alene til i hvert fall januar i år.

• Sauebønder fortviler etter store tap til ulv: – Et «annus horribilis» for Oppland

Ulvene i reviret vandrer langt. Hannulven i paret er blant annet observert på viltkameraer ved Ahus, Karihaugen og Spydeberg i løpet av samme døgn. Oslo, Enebakk, Lørenskog, Rælingen og Ski er innbefattet av reviret - ulvene er altså omringet av folkerike områder.

I 2015 gjorde hannulven i reviret stor skade i Enebakk, hvor flere titalls sau på beite ble tatt av ulven. Fellingstillatelsen ble avvist, men ulven ble altså avlivet året etter.

Neste artikkel

Trøndelag kan miste 1500 kroner per innbyggjar med nytt kommunalt inntektssystem