Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Sp mener NHO rigger kommunekåring til Høyres valgkamp

Parlamentarisk leder i Sp, Marit Arnstad, legger ikke mye vekt på funnene i NHOs kommune-NM, der store kommuner kommer best ut og små havner på bunnen. 

Mistanke: Marit Arnstad i Sp tror NHOs kommunekåring er rigget for å fremme Høyres kamp om større kommuner. Foto: Siri Juell Rasmussen.
Mistanke: Marit Arnstad i Sp tror NHOs kommunekåring er rigget for å fremme Høyres kamp om større kommuner. Foto: Siri Juell Rasmussen.

– NHO-undersøkelsen er i år rigget for å smøre Høyres valgkamp og produsere argumenter for større kommuner. For meg blir dette uholdbart og useriøst, sier Arnstad til NTB.

NHO presenterte torsdag sin rangering av landets beste kommuner målt på tema som næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommuneøkonomi.

Les også: Store kommuner gjør det bedre enn små i NHOs kommune-NM

Slagkraftige kommuner

Her bekler Sola, Bærum og Oslo de tre øverste plassene, mens Kvæfjord, Engerdal og Loppa havner på bunn. NHO konkluderer selv med at størrelsen på kommunen er avgjørende.

– Det viser hvor viktig det er å utvikle store og slagkraftige kommuner, der næringslivet vil satse, slår NHO fast i sin presentasjon av undersøkelsen.

Andre parametere

Dette er Marit Arnstad sterkt uenig i. Hun viser til at små kommuner kommer mye bedre ut i andre kåringer der de blir målt på hva de holder på med.

– Når Kommunal Rapport gjennomfører sin årlige rangering i Kommune-Norge er det Dovre som kommer på topp, sier hun.

Les også: Hver tredje nordmann får en ny kommune

Forskjellen på de to undersøkelsene er at Kommunal Rapport måler andre parametere. Konkurransen om å være best på helse, eldreomsorg og tjenesteproduksjon til innbyggerne gir andre vinnere og tapere enn i NHOs mesterskap.

Annonse

I resultatlisten fra NHOs kommune-NM syns det å være en klar sammenheng mellom størrelse og plassering på listen.

Alle de fem kommunene som har flere enn 100.000 innbyggere, er blant de 20 beste på listen. Samtidig er fellesnevneren for alle de 20 dårligst plasserte kommunene at de har under 3.000 innbyggere.

Les også: – Det er en veldig krevende situasjon vi er i nå

Måler noe annet

– Undersøkelsen til Kommunal Rapport er noe annet enn det vi lager. Hos Kommunal Rapport vil kommuner som er store mottakere av overføringer, komme godt ut. Vi ser på det økonomiske grunnlaget for kommunen i seg selv, slik vi vurderer det, sier sjeføkonom i NHO Øystein Dørum til NTB.

Han mener det blir feil å hevde at undersøkelsen er rigget for Høyres valgkamp.

– Dette er samme undersøkelse som vi har presentert tidligere år. Motivasjonen er den samme, å skape oppmerksomhet om betydningen av privat næringsliv og store velfungerende bo- og arbeidsregioner, sier Dørum

Mest tilbake i vest

I NHOs årlige rangering av norske kommuner har Vestlandet størst tilbakegang, og Rogaland er fylket hvor flest kommuner faller på listen sammenlignet med 2016. Likevel er det Sola kommune som går av med seieren, altså etterfulgt av Bærum og Oslo.

Blant landsdelene er det Østlandet, Trøndelag og Nord-Norge som har flest kommuner som har klatret på listen. Akershus er vinnerfylket i årets kommune-NM.

Neste artikkel

Erna Solberg: – Det skal ikke være farlig å være skeiv i Norge