Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nødnett-saken tas opp i kontrollkomiteen 

Sikkerhetsbruddet i nødnettet må tas opp i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, mener Venstres Abid Raja. 

Det er helt naturlig at kontrollkomiteen tar opp sikkerhetsbrudd i nødnettet, mener Venstres komitémedlem Abid Raja. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Det er helt naturlig at kontrollkomiteen tar opp sikkerhetsbrudd i nødnettet, mener Venstres komitémedlem Abid Raja. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Han sitter selv i komiteen.  

– Det blir helt naturlig å prate om dette i komiteen, og det er ikke unaturlig med en oppfølging. Dette har også skjedd i andre sektorer, og nå må man kunne få en helhetlig oversikt, sier Raja til NTB. 

Også komitéleder Martin Kolberg (Ap) slår fast at saken vil bli tatt opp.

• Les også: Venstre etterlyser tiltak for å bedre Nødnett

– Saken er ganske fersk i offentligheten og komiteen må orientere seg litt mer før vi slår fast om det blir en sak. Men at vi diskuterer den i førstkommende møte tirsdag – det er klart, sier Kolberg til NRK

Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) kaller det "et svært alvorlig tillitsbrudd" at indiske IT-arbeidere uten sikkerhetsklarering har fått tilgang til det norske nødnettet

Han har bedt om en redegjørelse om saken fra Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK), men det var onsdag foreløpig uklart når den vil finne sted, får NTB opplyst. 

Skeptisk 

Høyres Michael Tetzschner, som er nestleder i kontrollkomiteen, er imidlertid høyst usikker på om saken hører hjemme der. 

– I første omgang er det mer naturlig for transportkomiteen som fagkomité å følge den saken, sier han til NTB. 

• Les også: Statens Nødnett holder ikke mål for Røde Kors

KrFs Hans Fredrik Grøvan varsler at han er i ferd med å undersøke saken, og at han ikke avviser en videre oppfølging i kontrollkomiteen. 

Annonse

– Jeg ser svært alvorlig på dette. På det nåværende tidspunkt ser dette ut til å være et alvorlig tillitsbrudd mellom staten og leverandøren, sier Amundsen til NRK. 

Kolberg sier spørsmålet er om departementet og statsråden har fulgt opp sine forpliktelser på riktig måte, og at det som har skjedd, aldri skulle skjedd. Han vil til bunns i hvorfor bruddet på sikkerhetsrutinene skjedde. 

– Alvorlig 

Direktoratet for nødkommunikasjon ble 22. desember i fjor gjort oppmerksom på sikkerhetsbruddet. Direktoratet kan ikke svare på hvor lenge uklarert personell har hatt tilgang til nødnettet. Dages avtale har sitt utspring helt tilbake til 2006, ifølge direktør Tor Helge Lyngstøl.

– Vi tegnet en avtale helt tilbake i 2006, med BaneTele, så ender dette i en sak hvor nødnettets linjer driftes fra India. Det er alvorlig, sier han.

• Les også: Nødnett sårbart for uvær

– Vi er opptatt av å ha nasjonal kontroll over nødnettet. Det er urovekkende at den ene transmisjonsleverandøren vår ikke har operert i tråd med fastsatte rutiner. Saken følges tett opp også i det videre, sier Lyngstøl.

Justisministeren ser alvorlig på saken. 

– På det nåværende tidspunkt ser dette ut til å være et alvorlig tillitsbrudd mellom staten og leverandøren, sier han til NRK. 

(©NTB)

Neste artikkel

Trøndelag kan miste 1500 kroner per innbyggjar med nytt kommunalt inntektssystem