Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ni av 78 grenseoverganger er bemannet

Løftet fra Frp om permanent grensekontroll vil ikke gi noen endringer fra i dag, med ni av 78 grenseoverganger på land som er bemannet.

Grensen til Russland på Storskog. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

– Vi kan ikke stasjonere folk på hver eneste grenseovergang i Norge. Det er ikke mulig, sier Ulf Leirstein i justiskomiteen (Frp) til ABC Nyheter.

På de resterende overgangene blir det kun stikkprøver om det kommer en ny migrasjonsbølge, opplyser han.

Norges dispensasjon til å ha grensekontroll går ut i oktober. Partileder Siv Jensen har uttalt at hun vil innføre det permanent.

– Vi har sagt at vi ser ingen grunn til å oppheve grensekontrollen når høsten kommer, uavhengig av hva Schengen-avtalen sier, sier Leirstein.

Annonse

Ifølge Politidirektoratet er det kun ett sted med grensekontroll. Den er i Storskog i Finnmark.

– Vi har ikke grensekontroll mot Sverige og Finland. Vårt eneste grensepasseringssted på land er Storskog mot Russland. Kysten er å regne som Schengens yttergrense. Tollvesenet har en oversikt over grensepasseringssteder siden Norge ikke er tilknyttet tollunionen, sier seksjonssjef i Politidirektoratet John Ståle Stamnes.

Leirstein påpeker at det skal være grensekontroll på «alle større grenseoverganger». På de mindre grenseovergangene ønsker han kameraer som overvåkes av døgnbemannede sentraler.

Neste artikkel

Hardanger Bestikk flytter produksjonen utenlands