Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mobiliserer til fakkeltog mot ulv i Oslo

Den 30. januar vil ulvemotstanderne nok engang innta Oslo. Denne gangen skal de gå i fakkeltog, og overlevere en «budstikke fra skogene» til regjeringa.

Bondelagsleder Erling Aas-Eng i Hedmark er blant dem som mobiliserer til fakkeltoget. Foto: Guro Brech / Bondelaget
Bondelagsleder Erling Aas-Eng i Hedmark er blant dem som mobiliserer til fakkeltoget. Foto: Guro Brech / Bondelaget

Fakkeltoget arrangeres i anledning at Stortinget 31. januar skal diskutere ulveforvaltning og Helgesens ulvetiltak.

Det settes opp busser fra flere fylker, blant annet Hedmark, Akershus og Østfold. Håpet er å få et større oppmøte enn under forrige aksjon - hvor drøyt 2000 møtte opp, blant annet fordi det denne gang skjer på kveldstid.

• Leder Bygdefolk for ulv: – Motstandssiden har fått et slag i trynet

Hovedparolen er «Vi er utålmodige! Regjeringen Solberg må levere i ulvesaken».

Kommuner og organisasjoner

Også denne gangen er Hedmark Jeger- og Fiskerforbund, Hedmark Bonde- og Småbrukarlag og Hedmark Bondelag sentrale arrangører, men flere kommuner er også initiativtakere til aksjonen. Ifølge leder Erling Aas-Eng i Hedmark Bondelag har fakkeltoget fått god respons, så de forventer godt oppmøte.

– Jeg blir ikke overrasket om det blir 2000-3000 mennesker. Folk fra store deler av landet kommer. Det settes opp busser fra Hedmark, Oppland, Østfold og Akershus. Det jobbes også med å få satt opp buss fra Agder, Vestfold, Telemark og Buskerud, sier leder Knut Arne Gjems, fylkesleder for Jeger- og Fiskerforbundet i Hedmark.

• Ulveforsker Ketil Skogen: – Vanskelig å finne en bedre oppskrift på å gjøre flest mulig sinte

Det settes opp busser fra diverse kommuner, noen kjører allerede i 11-tida - fra Lom - mens de siste som er planlagt foreløpig, kjører fra Aurskog og Bjørkelangen i seks-tida.

Annonse

Det kommer ikke fram direkte noe sted hvilke kommuner som står bak aksjonen, men varaordfører Sissel Frang Rustad i Åmot kommune er blant talerne på fakkeltoget. Hun representerer kommunene som har sluttet seg til aksjonen.

Appeller og budstikke

I tillegg kommer representanter for skognæringa. Gaute Nøkleholm i Norskog skal tale.

Det skal også «diverse stortingspolitikere», som foreløpig ikke er spesifisert.

• Ulvedemonstrant: – Jeg føler vi fikk fram vårt budskap

Toget går fra Stortinget til statsministerens kontor, hvor det avsluttes i 20-tida. Hele aksjonen er avhengig av godkjenning av arrangementet, så det kan bli endringer i programmet. Her skal demonstrantene etter planen overlevere en budstikke til statsminister Erna Solberg eller andre representanter for regjeringa.

En budstikke er en stav av tre eller jern, som tidligere ble brukt til å sende meldinger mellom folk på bygdene. Det var enten hule stokker med plass til beskjeder inni, eller stokker hvor beskjeden kunne festes utenpå i en sprekk. Slike «beskjedpinner» som ble sendt fra gård til gård og bygd til bygd ble blant annet brukt under kongevalget etter unionsoppløsninga i 1905.

Neste artikkel

Trøndelag kan miste 1500 kroner per innbyggjar med nytt kommunalt inntektssystem