Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Flommen på Sørlandet førte matjorda ut i havet

Mye matjord er ødelagt eller borte etter flommen på Sørlandet for to uker siden.

Topdalselva som går mellom Kristiansand og Birkeland gikk over sine bredder under flommen på Sørlandet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Vannet på Sørlandet har nå trukket seg helt tilbake de fleste steder etter flommen for drøyt to uker siden. Tall Finans Norge offentliggjorde i forrige uke viser at det er meldt inn skader for rundt 500 millioner kroner etter flommen.

Under flommen kunne man også se bilder av enorme jorder som var oversvømt. Mye av den matjorda ble ødelagt i flommen og ført med elva ut i havet, skriver NRK.

• Les også: Flommen tok poteter for over en halv million

– Matjorda er uerstattelig. Det er her vi skal dyrke korn og grønnsaker fremover. Så på bred basis må vi tenke forebygging og se på hvordan vi kan hindre at dette skjer om igjen, sier styremedlem i Norges Bondelag Birte Usland til NRK.

Mandag hadde hun med seg Høyres stortingsrepresentant Ingunn Foss til Birkenes kommune for å se på skadene.

Annonse

• Les også: – Hundrevis av rundballer er ødelagt

I forslaget til statsbudsjett som regjeringen la fram i forrige uke er pengebruken til ras- og flomsikring nesten halvert. Ingunn Foss sier at det blir feil å regne dette som kutt.

– I utgangspunktet er det ikke kutt, men krisemidler som er trukket tilbake fordi arbeidsmarkedet i landsdelen har bedret seg. Men det er helt klart at med et slikt vær som vi har hatt de siste årene, så må vi få et høyere fokus på dette. Så det er ikke utenkelig at det må mer penger inn, selv om man ikke kan ta alt på ett år, sier Foss.

Neste artikkel

Norsk bedrift skal lage namn og nummer til Premier League-draktene