Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Evakuerte under Mannen får flytte hjem

NVE har redusert farenivået for ras fra fjellmassivet Mannen fra rødt til gult. De evakuerte får flytte hjem igjen, og togtrafikken gjenopprettes.

Veslemannen beveget seg opptil 20 centimeter i døgnet mens NVE pøste ut vann i fjellet. Med tørt og kaldt vær har bevegelsen avtatt og NVE reduserte søndag faren for ras fra rødt til gult. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Hastighetene i fjellpartiet har avtatt, og det er varslet kaldt vær fremover, skriver Norges vassdrags- og energidirektorat ( NVE ) i en pressemelding søndag formiddag.

Rauma kommune evakuerte torsdag de elleve beboerne i de fire husstandene som holder til i fareområdet ved Mannen. Nå kan de flytte tilbake igjen.

– Politimesteren i Møre og Romsdal har besluttet at evakueringen i forbindelse med Mannen i Romsdalen opphører, melder politidistriktet på Twitter.

Fjellpartiet Mannen

Fjellet er 1.294 meter høyt og ligger på vestsiden av Romsdalen i Rauma kommune i Møre og Romsdal, 44 kilometer sørøst for Molde og 13 kilometer sør for Åndalsnes.

Mannen er en del av det 3 kilometer lange Børa-Mannen-komplekset.

Veslemannen utgjør en mindre del av det ustabile fjellpartiet. Dette partiet er mellom 1.100 og 1.200 meter høyt og har et volum på mellom 120.000 og 180.000 kubikkmeter.

Fjellet er svært rasfarlig og har blitt kontinuerlig overvåket av Åknes/Tafjord Beredskap IKS siden 2009.

I oktober i 2014 ble flere hus og fritidsboliger under fjellet evakuert i en periode. Geologer fryktet da at det store raset skulle skje, men det ustabile fjellpartiet roet seg.

Også i september 2015 og august 2016 var det evakuering da farenivået ble hevet til rødt.

Sent onsdag kveld ble farenivået på nytt hevet til rødt. Beboere i fire husstander er evakuert.

NVE forsøker å fremprovosere et ras ved å pumpe vann ned i fjellsprekken.

I en utdypende pressemelding søndag formiddag skriver politidistriktet at politiet opphevet sperringene søndag klokka 10.10.

Toget får passere

Annonse

– Beboere på gårdsbrukene som ble evakuert fra området, kan flytte tilbake, og fritidsboliger i området under fjellpartiet kan tas i bruk igjen. Forbudet som gjaldt togtrafikk, oppheves også slik at Rauma-banen kan gjenoppta normal trafikk, går det fram av meldingen.

Tiltaket med å pøse tusenvis av liter med vann over det ustabile fjellpartiet for å utløse et ras, ble avsluttet lørdag. Fram til da hadde det vært registrert store bevegelser i steinmassene, men etter at vanntilførselen stanset, har også bevegelsene avtatt merkbart.

– Nå er det en sakte avtagende trend i hastighet, og det er varslet kaldt og tørt vær fremover. Hastighetene er søndag morgen rundt 5 centimeter i døgnet i øvre del, og under 1 centimeter i døgnet i nedre del, skriver NVE.

– Lettet og skuffet

Fjellpartiet Veslemannen er en liten del av det ustabile fjellet Mannen. Fjellet er svært rasfarlig og er blitt kontinuerlig overvåket siden 2009. Beboerne i nærheten har måttet evakuere som følge av rødt farenivå minst en gang i året hvert år siden 2014.

– Det er selvsagt bra at de evakuerte kan flytte hjem igjen. Men samtidig er nok både de og kommunen skuffet over at vi må fortsatt leve i det uvisse, sier ordfører Lars Olav Hustad (H) i Rauma til NRK.

Neste artikkel

Norsk bedrift skal lage namn og nummer til Premier League-draktene