Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Deler ikke kirurg- foreningens frykt

Helsedepartementet reagerer på fremstillingen av at akuttkompetanse forsvinner fra kirurgutdanninga. Utdanninga er fremdeles under arbeid, påpeker de.

Sikrer kvalitet: Anne Grethe Erlandsen i Helsedepartementet mener de små sykehusene vil holde høy kvalitet også i framtida. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
Sikrer kvalitet: Anne Grethe Erlandsen i Helsedepartementet mener de små sykehusene vil holde høy kvalitet også i framtida. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

Torsdag reagerte Norsk Kirurgisk Forening kraftig på at Stortinget ikke vedtok spesifikt å ha en egen spesialitet i akuttkirurgi. Om ikke en slik spesialitet opprettes, vil det bli stor akuttkirurgmangel og potensielt nedlegging av akuttmottak, advarte de.

Ivaretar akutt

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H) i Helsedepartementet avviser at akuttmottak som er planlagt oppretthold, må legges ned og at akuttkompetanse vil forsvinne helt.

– Det er viktig for oss at når Stortinget vedtar noe, så er det vår oppgave å oppfylle Stortingets ønsker. Det ligger til grunn for våre roller. Jeg syns det er viktig å støtte opp under at Helsedirektoratet fortsatt skal ha ansvar for utvikling av innholdet i spesialistutdanninga i samråd med fagmiljøene.

– Det er klokt å lage en struktur for spesialistutdanning som ivaretar behovene som finnes. De som har skoene på og vet hvor det trykker, og myndighetene, må begge være involvert.

Flere oppgaver

Annonse

Erlandsen påpeker også at de små sykehusene vil få flere oppgaver med den nye nasjonale helse- og sykehusplanen.

– Oppdraget med å finne flere oppgaver til de små, har de regionale helseforetakene fått, utviklingsplanene skal leveres neste år. Pasientene skal oppleve at sykehustjenestene henger sammen, selv om de må få tjenester fra flere sykehus.

Et eksempel er at pasienter skal kunne få mer av kreftbehandlinga ved nærsykehuset i Flekkefjord heller enn hovedsakelig i Kristiansand, ifølge statssekretæren.

Neste artikkel

Trøndelag kan miste 1500 kroner per innbyggjar med nytt kommunalt inntektssystem