Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Sivilforsvaret rykker ut med flomhjelp på Vestlandet

Sivilforsvaret i Sogn og Fjordane rykker ut med mannskaper for å bistå med evakuering og trafikksikring. Flere steder i landet er rammet av kraftig uvær.

Vannmassene har dratt med seg deler av veien i Utvik i Sogn og Fjordane.  Foto: Tanja Selbervik Hage / NTB scanpix
Vannmassene har dratt med seg deler av veien i Utvik i Sogn og Fjordane. Foto: Tanja Selbervik Hage / NTB scanpix

I Sogn og Fjordane er Nordfjord særlig rammet av regnet natt til mandag.

– Regnet har ført til flere hendelser for politi og nødetater i natt. Det er store vannmengder, som fører til oversvømmelser av hus og kjellere, sier operasjonsleder Kai Henning Myklebust i Vest politidistrikt.

Sivilforsvaret rykker ut

I halv 12-tiden melder NRK at Sivilforsvaret sender styrker for å bistå dem som er rammet av flommen

– Per nå har vi sendt 12 personer. Seks til Breim og seks til Utvik. De skal bistå brann og politi med evakuering og trafikksikring, sier sivilforsvarsadjutant Irene Ekrene til NTB. Hun bekrefter at det kan bli aktuelt å sende flere folk utover dagen.

– I Kvila i Breim ble en enebolig isolert av store vann- og steinmasser, og brannvesenet måtte redde ut to personer, forteller operasjonsleder Myklebust.

I Utvik i Stryn kommune har Storeelva og Brulandselva flommet over. Dermed er både broen på fylkesvei 60, en garasje og et naust vasket vekk, melder NRK. Innbyggerne i Utvik har mistet strømmen, men det er ikke meldt om skader på personskader som følge av flommen.

– Bygda er delt i to, skriver Sunnmørsposten.

– Har ikke kontroll

Flere veier i Sogn og Fjordane er stengt på fire punkter, blant annet E39 vest for Reeb.

– Vi jobber for å utbedre skadene på veien. Det er ingen omkjøringsmuligheter der, sier Myklebust.

• Les mer: Vill vekst i flomsikring

Fylkesvei 692 i Gloppen og fylkesvei 725 mellom Utvik og Moldreim er også stengt

– Vi har ikke helt kontroll. Flere hus er evakuert, og vi håper det roer seg snart. Det er ville tilstander. Elva går rett i huset, og flere kjellere er fulle av vann, sier Joar Flølo i brannvesenet i Gloppen kommune til rikskringkasteren.

Annonse

– Nå er det alle mann til pumpene. Nødetatene, beredskap, frivillige og båter står klare til å bistå, sier Myklebust.

E6 gjenåpnet i Gudbrandsdalen

Også lenger øst, i Gudbrandsdalen, har regnet skapt store problemer. Der måtte E6 stenges i flere timer grunnet fare for at et oppsamlet vannmagasin skulle briste overfor veien.

– Vi hadde mye vann på kort tid, men det gikk over og vannet trakk seg fort tilbake, sier operasjonsleder Kjartan Waage i Innlandet politidistrikt til NTB.

Søndag ble det utstedt OBS-varsel for Hedmark, Oppland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Trøndelag. Det ble advart om kraftige regnbyger og fare for lokale oversvømmelser.

Tross at veier er blitt vasket bort og elver har rent over sine bredder, er ingen personer evakuert i distriktet.

Det verste er over

I Fåvang i Oppland har Meteorologisk institutt registrert 28,3 millimeter på én time, mens Alvdal i Hedmark hadde den høyeste timeverdien på 21,8 millimeter.

– Det er ganske høye verdier, sier meteorolog Haldis Berge ved instituttet til NTB. I løpet av 24-timersperioden fra klokken 08 søndag til 08 mandag ble det registrert 61,4 millimeter nedbør i Fåvang i Gudbrandsdalen.

Den største mengden nedbør ble registrert lenger nord, på Venabu. Der målte meteorologene 76,8 millimeter nedbør siste døgn. Det ser imidlertid ut til at regnet gir seg i løpet av dagen.

– I Oppland og Hedmark regner det fortsatt, men det minker. På Vestlandet kommer nedbøren til å fortsette utover formiddagen og ettermiddagen, men er ventet å avta til kvelden, sier Berge tirsdag morgen.

Framover vil det bli bygevær på Vestlandet og enkelte byger østafjells.

– Men ikke som det har vært i natt, konstaterer meteorologen.

Neste artikkel

Har jaktet på denne ulven i flere år - nå setter Statens naturoppsyn inn støtet