Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

VM i kjedelig?

Kjøttdeig: Mye bearbeidet mat gir mer svinn enn lite, skriver innsenderen. Foto: Alexander Gjermundshaug
Kjøttdeig: Mye bearbeidet mat gir mer svinn enn lite, skriver innsenderen. Foto: Alexander Gjermundshaug

Jeg ser at Per A. Borglund i Nationen 5. mai sammenligner norske butikker med utenlandske delikatesseutsalg. Han finner da at de utenlandske har større utvalg, som han synes er spennende. Det er vel ikke sikkert at de som er vant til dette synes det er like spennende, dette er jo vanlig.

Det norske utvalget kritiseres ofte for å være lite i forhold til i andre land. Hvis vi titter litt på størrelsen av befolkningen i Norge sammenlignet med de samme land, og i tillegg tar i betraktning tettheten av folk, har vi kanskje noe av forklaringen.

Ved store kundegrupper er det plass til større mangfold. Vi må også se på et annet forhold. Jo flere typer av fersk og lite holdbar mat, jo mer svinn. Har man 200 forskjellige ostetyper, vil det bli litt rest av alle. Har man 10 forskjellige, blir det mindre svinn. Har man bare én, vil det være enkelt å rullere slik at man ikke har svinn.

Når det gjelder kjøtt i blandinger, blir det verre, fordi kjøtt har kort holdbarhet. En uke er det kanskje kun den ene typen som er på mote. Store mengder må da kastes. En annen uke er det en annen variant som er populær. Alt dette er enkelt å blande til selv.

Annonse

Lite bearbeidet gir mindre svinn enn mye bearbeidet. Mange varianter gir forholdsvis mer svinn. Det er enkelt og raskt å tilpasse dette selv av kjøttdeig. Når vi nå skal prøve å kaste mindre, ikke mer mat, synes jeg dette blir å gå gal vei. Hvis man på liv og død synes det er så mye bedre i EU, kan man melde seg inn, og samtidig melde flytting.

Norge er i alle fall enda ikke tett nok befolket til at slik mangfold kan forsvares ut fra ressursbruk av råvarer.

Neste artikkel

Den besværlige ammekua