Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ulv er ikke problemet

Ingen enslig ulv vil forsøke seg på et bytte så stort at det kan bli skadet under forsøket, dermed må den ty til overskuddsdreping.

Ulv er et rovdyr og naturen er hard mot sine egne, skriver innsenderen. Foto Per Løchen / NTB scanpix
Ulv er et rovdyr og naturen er hard mot sine egne, skriver innsenderen. Foto Per Løchen / NTB scanpix

Jeg har lest noen innlegg fra Kristian N. Kvikstad når det gjelder hans intense ulvehat og kampen mot det han kaller lystmorder. Media har et visst ansvar når det gjelder sannhet, og det er trist at de trykker noe som er så fullt av faktafeil.

Kvikstad vil innbille Nationens lesere at en enslig ulv makter å nedlegge en diger ammeku. Dette er feil, med mindre kua ikke er gammel eller syk. En ulveflokk er i stand til å nedlegge en voksen elg, med en jaktinnsikt de fleste jegere på to ben burde både respektere og lære av. Ingen enslig ulv vil forsøke seg på et bytte så stort at det kan bli skadet under forsøket, dermed må den ty til overskuddsdreping. Ulv er et rovdyr og naturen er hard mot sine egne. Dette vet alle som har litt peiling på natur.

Kvikstad forsøker å snu det til at sauebønder må omstille drifta på grunn av ulven. Selv om det ikke fantes ulv i hele Skandinavia, er det nå nødvendig med en omstilling – om de velger ammeku eller grønnsaker. Grønnsaker vil mette langt flere munner på færre jorder enn hvis maten til maten må dyrkes først, foruten det helsemessige i å spise mindre kjøtt og miljøet som vinner på mindre kraftfor-produksjon enten det er kjøttfe eller melkeku. Dette er ikke mine påstander. Det er fakta fra offentlige etater.

Like offentlige som Norturas prognoser som lenge har vist at sauenæringa sliter – og det er ikke ulvens skyld. Folk velger sunnere livsstil, etisk kjøtt og mindre kjøtt pr. uke. Ingenting pr. Nortura eller sauenæringa klekker ut kan få folk til å kjøpe kjøtt de ikke ønsker, antall sau ned. Skal vi få nye 5000 tonn kjøtt på overskuddslager slik som inngangen til år 2017, som må selges til dumpingpriser i utlandet for å tømme fryselagrene? Er dette etisk? Dyrevennlig? Kortreist? Smart? Økonomisk? Kvikstad tar ikke problemet der det ligger! Ulv er ikke problemet.

Det er noe som heter «Hold dine venner nær men dine fiender enda nærmere.» Derfor, Kvikstad, lurer jeg på hvorfor du ikke ønsker å lære om ulv, hvordan flokk og jakt fungerer. Er det alt for ubehagelig å vite, og altfor lett å få svadaprat om terrorulv og lystmordere på trykk hos Nationen fordi blod og gørr og frykt selger?

Og til Nationen: Husk at en feil fra ulvemotstandernes leserbrev er en feil dere serverer til leserne deres. Er det slik dere vil drive som seriøst nyhetsmedium?

Neste artikkel

Skogeiere og bønder kan bidra til lavere strømpris