Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ta vare på arvesølvet

Acer-tilhenger: Olje- og energiminister Terje Søviknes. Foto: NTB scanpix
Acer-tilhenger: Olje- og energiminister Terje Søviknes. Foto: NTB scanpix

Nationen 02. februar 2018 har et intervju med olje- og energiminister Terje Søviknes - «Søviknes slår tilbake mot Acer-kritikken».

Acer er energireguleringsbyrået ril EU, og det ble dannet i 2009 som en del av EUs tredje energimarkedspakke. Lovavdelingen i Justirsdepartementet mener man ikke avgir suverenitet ved å bli med i Acer. SV og Sp er uenige og vil bruke Grunnlovens paragraf 115. Jusekspertene Eivind Smith, Eirik Holmøyvik og Halvard Haukeland Fredriksen tar også til orde for at man må bruke paragraf 115 for å vurdere tilknytting til Acer.

Uenigheten går på at vårt arvesølv, vannkraften, forsvinner ut av vår råderett, og ved privatisering forsvinner inntekter fra kraftindustrien til private aktører som skal kjøpe og drifte overføringskabler for kraft mellom Norge og Europa.

Når Søviknes blir spurt hvorfor vi må være med i Acer-klubben, svarer han at det er kjekt å være fullverdig medlem. Da spør jeg, kjekt for hvem?

Slik jeg ser det trenger vi ikke være med i Acer siden bordet fanger og ved medlemskap kan vi lett komme i posisjoner der vi må avgi bestemmelse over kraft og inntekter. Det vil ikke være kjekt. Vannkraften, en del av vår arvesølvportefølje, må ikke skusles bort

Annonse

Når Søviknes i slutten av intervjuet svarer på om han synes kritikerne overdriver, svarer han at noen driver med skremsler i Acer.saken. Slik jeg ser det er det kritikerne som driver en edruelig, våken og framtidsrettet politikk, og ikke Søviknes som gir bort arvesølv til private eiere.

At Frp vil privatisere de virksomheter som går godt i Norge, slik som Flytoget, vet vi. Høyre ønsker noe av det samme, men Frp er den ultrakonservative politiske utøver i regjeringa.

Min konklusjon er at i Acer-saken må vi lytte til professortrioen og SV/Sp i motstanden.

Neste artikkel

Fornybarnæringen må redusere eget miljøavtrykk