Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ta opp igjen EU-kampen, Solberg

Må tørre: Erna Solberg må gjenopplive EU-debatten, skriver innsenderen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Må tørre: Erna Solberg må gjenopplive EU-debatten, skriver innsenderen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

I kjølvannet av Acer-debatten uttaler Erna Solberg til Nationen at «de partiene som står bak EØS-avtalen, bør slåss mer for den». Solberg tror avtalen kommer til å bli viktigere i de kommende årene.

Det er paradoksalt at «EØS-tilhengere» kan finne seg til rette med utenforskapet og maktfraskrivelsen EØS-avtalen er. I disse tider søker de europeiske landene et tettere samarbeid, og hver dag utvikles Europa videre uten Norge ved forhandlingsbordet. Ta heller opp EU-kampen igjen, Solberg.

EU-kampen i Norge har vært preget av et polariserende «ja eller nei»-spørsmål. Spørsmålet om norsk tilslutning til EU handler om mer: det handler om hvilket Europa vi ønsker, og hvilken rolle Norge skal ha i det. Ønsker vi å bidra til løsninger til de overnasjonale utfordringene Europa står overfor? Vil vi være en del av en union der land gir fra seg suverenitet for å sammen skape morgendagens samfunn? I så fall er det EU som er svaret.

Etter to brutale kriger bygget de europeiske lederne et samarbeid tuftet på fred, demokrati, frihet, likeverd og solidaritet. De fire friheter har gitt europeerne nye muligheter som nasjonalstater alene aldri ville kunnet gi. Samarbeidet har utvidet seg til land uten sterke demokratiske tradisjoner. Det har bygget en bro over jernteppet, og gitt borgere i østeuropeiske land muligheter og rettigheter på nivå med våre egne.

Annonse

Ikke bare er norsk EU-medlemskap en sak som vil sikre Norge reelle påvirkningsmuligheter i Europaparlamentet, men akkurat nå er i grevens tid for at politikere tydeliggjør et standpunkt til samarbeidet. Vi lever i turbulente tider, med mørke bølger av høyreekstremisme som skyller over det politiske landskapet. Da er det viktig at Europa står sammen. De store utfordringene verden står overfor i dag krever internasjonalt samarbeid og nasjonalpolitisk vilje. Det er 24 år siden forrige gang EU var diskutert på et bredt nivå i norsk politikk.

Over halvparten av den nåværende norske befolkningen og ingen under 42 år har deltatt i en folkeavstemning om EU. Nå er det på tide at politiske partier ser sitt ansvar og tør å gjenopplive europadebatten i stedet for å beskjedent stille seg bak EØS-avtalen.

Neste artikkel

Nå kan det bli newzealandsk biff og ost på svenskehandel