Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Svein Roald Hansens eventyrfortelling

TTIP-avtalen har møtt mye folkelig motstand, som her under en demonstrasjon i Berlin i 2015. Foto: Hilde Lysengen Havro
TTIP-avtalen har møtt mye folkelig motstand, som her under en demonstrasjon i Berlin i 2015. Foto: Hilde Lysengen Havro

I Nationen 25. februar forsøker Svein Roald Hansen (Ap) seg på yrket som eventyrforteller om avreguleringsavtalene TISA, TTIP og CETA. Hansen nevner at avtalene ikke bare skal sikre økonomisk vekst, men også å bygge et bedre samfunn for både arbeidstakere og forbrukere, og at det vil bli felles regler for forbrukerbeskyttelse, helse, miljø, sikkerhetskrav, konkurranseregler osv.

Ikke et ord om at det i praksis vil bety et press nedover, da avtalene har som mål først og fremst å sikre de multinasjonale selskapenes profitt på samfunnet og arbeidstakernes bekostning når det gjelder miljø, standarder, helse, demokrati osv.

Hansen ønsker tydeligvis ikke å forholde seg til sannheten, men bare å tro på et løgnaktig glansbilde av avtalene som er lysår fra virkeligheten. EU-parlamentarikere som har fått lov til å lese TTIP-avtalen i maks to timer under strengt overoppsyn, har uttalt at avtalen er skreddersydd for de multinasjonale selskapenes interesser, og der arbeidstageres og mindre og mellomstore bedrifters interesser knapt er nevnt.

Annonse

Hvis TTIP og TISA er så fordelaktige for arbeidstakere, miljø, helse, standarder og så videre er det jo ingen grunn til å holde avtalene hemmelige. De multinasjonale selskapene har nemlig full tilgang til forhandlingene og kan drive lobbyvirksomhet for sine interesser, mens arbeiderstakerorganisasjoner og miljøorganisasjoner kun får sterkt begrenset tilgang og informasjon.

Hansen bør lese rapporten «CETA without Blinders – How cutting Trade costs and more will cause unemployment, inequality and welfare losses», da CETA, TTIP og TISA er tre alen av samme stykke. Alle tre er like udemokratiske og en stor fare for demokratiet og folkestyret. Hansen og de andre markedsliberalistiske høyrefolkene i Aps stortingsgruppe er faktisk en meget stor trussel mot arbeidstakernes, miljøet og demokratiets interesser, når man så sneversynt tror på rosenrøde illusjoner fremfor realiteter.

Neste artikkel

Rødt: Partiene som stemte for Acer har brutt sine egne løfter fra 2018