Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Svar til Kristian Kvikstad

Ulv: Ingen lystmorder, ifølge innsenderen. Foto: NTB scanpix
Ulv: Ingen lystmorder, ifølge innsenderen. Foto: NTB scanpix

Viser til innlegget fra Kristian Kvikstad i Nationen 29. mai. Siden han er så glad i sitater, skal jeg bruke det språket og den teknikken han forstår.

«Hvis en hund blir observert løs i skogen i yngletida, og der det går beitedyr, kan hvem som helst skyte den. Men hvis man treffer på det største og farligste av alle hundedyr må man bare se og ikke røre, ellers kommer man i rettsvesenets søkelys og kan risikere strenge straffer.»

Båndtvang, Kvikstad. Det finnes ikke båndtvang på ulv, som er et vilt dyr i forhold til tamdyr hvor eierne har et ansvar å holde under kontroll, det være seg hund eller sau.

«Du er så fokusert på ulvens ve og vel at menneskelige hensyn kommer i andre rekke…»

Du kjenner ikke meg og og vet ikke hva jeg står for, utover det jeg skriver om urettferdigheten i rovdyrpolitikken når landet er oversvømt av uvettig kjøttproduksjon.

«Og hvorfor skal man ikke kunne kalle en dyreart som etterlater seg hundrevis av massakrerte dyrekadaver for en lystmorder?»

Det finnes ingen lystmordere hos dyr. Det kalles «overskuddsdrap». Lystmord er noe som eksisterer hos den såkalt intelligente rasen Homo Sapiens.

«For deg er alt som ikke går i ulvens favør faktafeil. Er det noe man har grunn til å kritisere avisene for er at de tar inn innlegg fra deg, som nesten aldri forholder deg til fakta.»

Jeg vil snu speilet mot alle som vil ha ulven utryddet fra norske skoger: Alt som ikke går i favør deres sak, blir ikke regnet som fakta, ikke om det så kommer fra upartiske forskere fra andre land når de legger fram sine forskningsresultater. Ikke engang Norturas egne prognoser. Ikke SNO sine tall. Ingenting synker inn som fakta så lenge det ikke gagner rovdyrmotstandernes eget syn.

Jeg har sett det før og jeg ser det igjen: Faktavegring er like lett å bekjempe som å spille harpe med boksehansker. Jeg håper bare at neste generasjon vil være mer natursmarte og vidsynte enn rovdyrmotstandere er nå.

Neste artikkel

Nedgangen i antall rovviltskader fortsetter