Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Sukkeravgift rammer miljøet

Grensehandel: Økt sukkeravgift vil øke grensehandelen, og emballasjen havner i søpla eller i naturen, skriver innsenderen. Foto: NTB scanpix
Grensehandel: Økt sukkeravgift vil øke grensehandelen, og emballasjen havner i søpla eller i naturen, skriver innsenderen. Foto: NTB scanpix

Økt sukkeravgift vil gi folk insentiver til å handle drikkevarer på den andre siden av grensen, eller bestille på nett. Dermed vil nordmenn importere flere flasker og bokser uten pantemerke. Det gir grunn til bekymring. Vi vet nemlig at drikkevarer som ikke inngår i pantesystemet havner i søpla eller naturen. Der har drikkevareemballasje ingenting å gjøre. Emballasjen bør tilbake i pantesystemet. På den måten utnytter vi plast- og aluminiumsemballasjen best mulig. Og vi sparer naturen for unødvendig forsøpling.

Derfor er vi i Infinitum bekymret for de negative konsekvensene av regjeringens beslutning om å øke sukkeravgiften.

Vi er også bekymret for fribeløpsgrensen for netthandel. Denne grensen er i dag på 350 kroner. Netthandel må likestilles med med ordinær grensehandel, og at denne fører til tap av inntekter og arbeidsplasser i Norge.

Vi ser imidlertid en annen side av netthandelen som har kommet sterkere og sterkere i løpet av de siste årene. Utenlandske nettbutikker markedsfører usedvanlig billige brusbokser overfor norske forbrukere. Nettbutikkene kan ha lave priser fordi de sender varene fra andre land på eksport slik at de slipper sine nasjonale skatter og avgifter.

Annonse

Når vareverdien er under 350 kroner, slipper folk også å betale pant og skatt på produktet. De utenlandske boksene og flaskene er ikke en del av pantesystemet, og uten pantemerke havner de i søpla eller naturen. Prisen for forbrukeren blir lav, men kostnaden for miljøet er høy.

Avgiftssystemet for bransjen vår har gått ut på dato. I stedet trenger vi et avgiftsregime som både belønner høy returgrad og gir et insentiv til mer bruk av gjenvunnet materiale i drikkevareemballasjen. Det vil være et insentiv for en samlet bransje.

Den ene flasken og boksen betyr noe i det store miljøregnskapet. Derfor må vi få til en god arbeidsdeling mellom bransje, myndigheter og forbrukere som gagner alle – til beste for miljøet.

Neste artikkel

Den besværlige ammekua