Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Står du her og lyver, Storberget?

Glemsom: Aps Knut Storberget må være glemsom, mener innsenderen. Foto: Siri Juell Rasmussen.
Glemsom: Aps Knut Storberget må være glemsom, mener innsenderen. Foto: Siri Juell Rasmussen.

Når jeg leser Knut Storbergets innlegg «Hvorfor skal Norge selges?» i Nationen 29. august, er det første som kommer meg i tankene min kollega Ingunn Foss’ betegnelse av Knut Storberget i Stortingets debatt om jordbruksoppgjøret. Det var et lite parlamentarisk uttrykk fra Foss, men ikke desto mindre sant. Også nå snakker Knut Storberget mot bedre vitende.

Det stemmer ikke at Høyre skal selge Norge, og det er uansett en spesiell kritikk å komme med fra et parti som har solgt og privatisert mer enn noen andre. Da Jonas Gahr Støre var stabssjef på Statsministerens kontor under Stoltenbergs første regjering, solgte de blant annet ut Statoil, DNB og Telenor. Høyre ønsker å bevare hovedkontorfunksjoner i Norge, derfor har det aldri vært aktuelt å selge oss helt ned i de store industrielle lokomotivene. Høyres modell for Statkraft handler om at inntektene fra norske vannkraft skal tilfalle norske skattebetalere, mens man ved kostbare og risikofylte utenlandsinvesteringer skal invitere private inn. De siste årene har Statkraft skrevet ned milliardverdier i utlandet. Den gamblingen må gjerne Ap drive med, men vi ønsker et smart norsk eierskap.

Annonse

Og når det gjelder Statskog må jeg si Storberget både er glemsom og begynner å høre dårlig. Det er ingen «som er i gang igjen» med å selge skog, det er det pågående arronderingssalget satt i gang av Ap som gjennomføres etter planen. Kjøperne er for øvrig så godt som bare lokale; ca. 80 prosent er solgt til lokale private eller kommuneskog der skogen ligger. At personer eller kommuner skal være dårligere eiere enn staten er vi ikke enige i. Gjennom salg er forvaltningen av denne viktige naturressursen flyttet ut lokalt. Storberget bør lytte til Trysil-ordføreren. Han har skoa på og mener dette er bra! Og allemannsretten sikrer for øvrig at ingen fra allmenheten stenges ute, slik Storberget skriver.

Neste artikkel

– Gjør det dyrere med elbil i distriktet