Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Siste reis for klimaskinka

Klimaskinke, eksosskinke eller Serranoskinke – du vet den spekeskinka som fraktes Spania-Norge-Spania Norge – er snart historie.

Skinke man får kjøpt i Norge kan ha vært fraktet fra Spania-Norge to ganger. Foto: Werner Roelandt / Motstphotos

For i oktober lukkes den lukrative reduserte tollsatsen for bereiste spekeskinker når artikkel 19 med EU iverksettes. Hurra!

Jeg liker spansk spekeskinke – aller best når jeg er turist i Spania og opplever den som en lokalprodusert spekeskinke. Men hvorfor i all verden har regelverket vært slik at den på kjøres fram og tilbake til Spania to ganger før jeg kan kjøpe den her hjemme? Importøren forteller om en vekst i Norge på 38 prosent for denne eksosskinka.

Annonse

Å fly Oslo–New York «koster» 1400 kg CO2. En trailer full av skinker fra Spania til Norge utgjør 5838 kg CO2. Når artikkel 19 med EU nå er forhandlet fram og flere matvarer med opprinnelse fra EU blir tollfrie, er det bra for et klimasmart landbruk i hele Europa.

Norske forbrukere skal ha et mangfold å velge mellom i butikkene, inkludert stor variasjon av spekeskinker. Jeg står for at vi har behov for kunnskapsrike forbrukere som vet hva de får når de handler mat.

Jeg står også for at det aller mest klimavennlige vi norske forbrukere kan gjøre, er å velge norsk spekeskinke fra en gris med god dyrehelse foret opp hos en norsk bonde, slaktet og skåret av en norsk kjøttskjærer og godgjort seg på et modningslager i Norge.

Da slipper nemlig spekeskinka å kjøre gjennom hele Europa. Og vi vil jo være klimasmarte. Så mulig det beste er å fortelle forbrukeren at alt dette får du ved å se etter Nyt Norge-garantien klistret på spekeskinka?

Neste artikkel

Spis brunost og yoghurt - med god samvittighet