Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Pelspynt hjelper ikke miljøet

Høyere utslipp: Produksjon av pels har høyere utslipp av klimagasser enn andre klesmaterialer, skriver innsenderen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

NMBU-student Johanna Gjøen mener dagens klimautfordringer er et sterkt argument for å bevare pelsdyroppdrett i Norge: Hun viser til spredning av mikroplast fra syntetiske klesplagg, og mener pels er et reelt godt alternativ.

Vet hun da at global pelsproduksjon primært brukes til tilbehør, pyntekanter og dekorasjoner – ikke klær? Kun en liten andel brukes til varmende klesplagg i kalde strøk. Det er økonomisk sett ikke realistisk for folk flest å investere i dyre pelsplagg. Ikke engang den rimeligste kinesiske oppdrettspelsen er billig nok til at mannen i gata har råd til å kjøpe den for å holde seg varm.

Siden 1990-tallet har pelsbransjen primært satset på pelspynt, i stedet for hele plagg. Gjøens tenkte scenario der Norge skal produsere pels av mer dyreetisk karakter, vil ikke føre til at flere kan varme seg med pels. Den norske pelsen vil i stedet være i øvre prissjikt og enda mindre tilgjengelig for folk flest.

Å vise til syntetiske tekstilers spredning av mikroplast som argumentasjon for å satse på pels, er å argumentere svart/hvitt. Her presenteres kun to mulige løsninger, og ingen av dem er miljøvennlige. Heldigvis finnes det mange andre varmende tekstiler, og det er her innovasjonen for enda bedre løsninger bør fortsette.

Annonse

Pelsdyrproduksjon er miljømessig problematisk, og innebærer sløsing av biologiske ressurser. Råvarene fra slakterier som går til pelsdyrfôr kan alternativt utnyttes til flere bærekraftige og miljøvennlige formål. Pelsdyrgjødsel er dessuten kilde til betydelige miljøbelastninger.

Bearbeiding av pelsskinn innebærer bruk av helse- og miljøskadelige kjemikalier. I livssyklusanalyser av ulike typer tekstiler kommer pels dårlig ut, sammenlignet med for eksempel ull eller bomull.

Med andre ord, produksjon av pels medfører langt høyere utslipp av klimagasser sammenlignet med andre klesmaterialer. La oss heller satse på bærekraftige løsninger, for både dyr og mennesker.

Neste artikkel

Svenske minkoppdrettere dømt for skadeverk mot aktivister