Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Om å leve med ulv nær seg

Får kritikk: Fabian Stang, her med hunden «Tøffen». Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
Får kritikk: Fabian Stang, her med hunden «Tøffen». Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix

I et intervju i Dagbladet 13. februar uttrykker Fabian Stang sin sympati med folk, spesielt hedmarkinger, som må leve med ulven inne på tunet sitt. Har også også han gått i rovdyrmotstanderenes propagandafelle?

Undertegnede er en dame på 60 år som flyttet fra Oslo til Solør i 2005. Da fikk vi «ulvestriden» nært oss. Jeg mener at de få ulvene vi har i Norge skal få leve, at dette er dyr som hører hjemme i norsk natur og er en viktig del av det store økosystemet.

Andre ser helt motsatt på saken og ønsker rovdyr vekk for enhver pris. Jeg tok mitt valg og meldte meg inn i foreninger som kjemper for rovdyr.

Tidligere har det vært sauens lidelser som har vært kjørt hardest frem. Fakta om at det blir borte minst 120.000 sau på beite hvert år av andre grunner enn rovdyr (flått, giftige planter, ryggvelt, sykdom osv) som mange har fått med seg har tydeligvis fått den harde kjernen hos ulvemotstanderne til å tenke nytt frem til sauen skal på beite igjen.

Det nye er redsel: Redsel for å la barn gå alene til skolebussen, redsel for å la småbarn sove ute, redsel for å gå tur med hundene sine ... ja det finnes nesten ikke måte på hva ulven gjør med folks livskvalitet.

Det er det nye nå: At folk på bygdene mister sin livskvalitet! Alle disse som har hatt ulv på tunet sitt, eller på trappen, for den saks skyld, aldri har de et fotoapparat eller en mobil for hånden for å dokumentere sine historier. At det har gått ulv utenfor huset i løpet av natten er ikke så underlig, ulven kan forflytte seg langt på kort tid.

Men hva med min livskvalitet uten rovdyr i naturen? Den forringes – uten at det plager de ovennevnte grupper.

Annonse

Ærlig talt: Når man bor innenfor en «sone» – en sone de fleste virker å ha fått tredd nedover seg av det de kaller «den kaffe-latte-drikkende eliten» i Oslo – er det for meg som tidligere osloborger gjennom 48 år, og hundeeier, utrolig at man slipper sine hunder ut for å lufte seg selv.

De vet det er ulv i området, et område ulven har lov til å oppholde seg i. Da går man med sin hund i bånd! «Eliten» i Oslo består av veldig mange innflyttere, også fra små bygder i Hedmark.

Når både «de redde» og media som messer om hvor fryktelig det er med gråbein så nært, «glemmer» å fortelle at det er lagt ut det de kaller reveåte eller at det ligger igjen avfall fra elgjakten, som ulven anser som mat, rett ved gårdene, er dette med på å skaffe sympati på falskt grunnlag fra de som ikke har denne problemstillingen så nært inntil seg.

Eller kall det dårlig/uetisk journalistikk.

Det er ikke til å komme forbi at en sak har flere sider. Dette var min versjon av hvordan «ulvekonflikten» i Hedmark oppleves av en som ønsker en natur med plass til både folk, husdyr og rovdyr. At det ligger ca 5000 tonn sau- og lammekjøtt på lager, sier vel også at det er mer enn nok sau i dette landet.

Neste artikkel

Er du redd for å møte bjørn i sommer? Slik oppfører du deg