Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Norsk landbruk og levende bygder

Tilleggsverdi: Kjøper du bondens merkevarer, velger du Norge. Foto: Hilde Havro
Tilleggsverdi: Kjøper du bondens merkevarer, velger du Norge. Foto: Hilde Havro

Hver enkelt gjør vi et valg når vi handler. Hedmark Bygdekvinnelag oppfordrer alle til å ta bevisste valg hver gang de handler mat!

Det er en kamp om kunder, både blant dagligvarekjedene og mellom de ulike merkevarene i butikkene. Kjedene har stor makt over hva vi får velge mellom på handleturen. Aller helst vil dagligvarekjedene kontrollere mest mulig av verdikjeden, de inngår kontraktproduksjoner der bonden til slutt ikke lenger er herre i eget hus.

Norske bønder eier sine egne slakterier, meierier og møller og så videre, organisert gjennom samvirker. Det gjør at de kan følge varene litt lenger fram mot forbrukeren, og få del i fortjenesten litt lenger enn om de hadde vært rene råvareprodusenter. Lønnsomhet for bonden er det som avgjør om vi kan fortsette å produsere mat i Norge. Det er konkurranse i alle ledd i varehandelen, men selskapene bak bøndenes merkevarer er de eneste som har som formål at bonden skal få en høyest mulig pris for sin råvare.

Annonse

Dette er viktig for å opprettholde landbruk over hele landet. Matproduksjon i Norge innebærer lav bruk av antibiotika og sprøytemidler, holder kulturlandskapet åpent og skaper liv i bygdene. For å kunne fortsette med det, er det avgjørende at bondens egne merkevarer som Gilde, Prior og Tine øker sin del av markedet.

Neste artikkel

Inviterer til bonde-møte: – De som mener mye på Facebook må gjerne komme