Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Norge – et land av grønnkålspisere? Nei takk!

Jeg legger meg i utgangspunktet ikke borti hva nordmenn velger å spise seg mette på.

Grønnkål er kilde til protein. Foto: Mariann Tvete
Grønnkål er kilde til protein. Foto: Mariann Tvete

Men det finnes noen – etter min mening villfarne – mennesker som prøver å få oss alle til å bli rene plantespisere.

I Norge kommer ca. 36 prosent av næringen i kostholdet fra dyreriket, og Helsedirektoratet har regnet seg fram til at det utgjør ca. 8.000 teraljoule pr. år – eller ca. 1.000 Kcal pr. person pr. dag.

Om vi skulle erstatte dette med plantekost måtte vi finne noe som kan erstatte de proteinene som i dagens kosthold kommer fra animalsk føde.

Det er ikke så veldig mye å velge i, for vi kan i liten grad erstatte det ved å spise mer korn selv om vi dyrker mer enn nok korn i Norge til å dekke plantekaloribehovet. Det gir fort både for lite protein og feil proteinsammensetning i forhold til kaloriinnholdet.

Annonse

Vi må derfor velge belgvekster eller grønnsaker der næringsinnholdet er minimum 25-30 prosent protein. Soyabønner tilfredsstiller dette minstekravet, men vi må i så fall spise minst 500.000 tonn soya pr. år, noe som er langt mer enn det dobbelte av den soyaen mange er kritiske til at vi bruker til dyrefôr for å produsere kjøtt, egg og melk.

De fleste vil nok være enige i at det vi skal spise i Norge helst bør produseres i Norge så sant det er mulig. Soya kan ikke dyrkes i Norge, men det er mulig å dyrke erter og åkerbønner.

Ved å spise ca. 600.000 tonn erter og åkerbønner pr. år kunne vi erstattet animalsk føde, men det vil ikke monne særlig med de 2.700 tonn som i snitt dyrkes pr. år her til lands. Dyrking av belgvekster til konsum i Norge er enda mer risikosport enn å dyrke matkorn, og det er nok mye av forklaringen på at produksjonen er såpass lav.

Men finnes det ikke noe vi kan dyrke i Norge som kan gi sikre avlinger hvert år der protein utgjør minimum 25 prosent av næringsinnholdet? Jeg vet om én slik vekst, og den veksten heter grønnkål. Den kan gi 1.000 kg pr. dekar og kan dyrkes så å si over hele landet.

Jordbruksareal har vi nok av til å satse på grønnkål, men hvor mange – bortsett fra elgen og hjorten – ønsker seg 5 millioner dekar med grønnkålåkre i Norge og greier å spise minst 2,5 kg grønnkål hver dag? Det er nemlig så mye hver av oss må spise for at summen skal bli 8.000 terajoule pr. år.

Neste artikkel

Straumprisane til nye høgder og rekordar!