Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nok prat, Senterpartiet

Bare prat: Senterpartiets Geir Pollestad. Foto: NTB scanpix

I Nationen 6. februar, mener Senterpartiets Geir Pollestad at Miljøpartiet De Grønne driver med symbolpolitikk. Bakgrunnen er at vi er skuffet over at Senterpartiet, Arbeiderpartiet og KrF stemte ned syv forslag fra MDG om bedre jordvern. Vi foreslo blant annet å flytte makten over matjorda fra kommunene til fylkesmannen og staten.

Selv om Stortinget har vedtatt at maks 4000 dekar skal bygges ned i året, er tallet oppe i 6000. De siste månedene har Bergen vedtatt å legge 1000 dekar matjord under asfalt. I Sp-styrte Orkdal forsvinner 100 dekar matjord under en kyllingfabrikk. Sistnevnte sak fikk Pollestad til å rykke ut i avisa i desember og si at nå måtte kommunene miste makta over matjorden. Det var MDG og Bondelaget helt enige i.

Da må det være lov til å være skuffa når Sp, Ap og KrF i stedet for å stemme for vårt forslag, som de jo åpent sier at de er helt enige i, heller velger å be landbruksminister Jon Georg Dale om å komme med en ny jordvernstrategi til våren. Vi vet jo allerede meget godt hva Høyre og Frp mener: De vil at staten skal blande seg minst mulig inn i den arealpolitikken – også når matjord og natur er truet.

Annonse

I den påfølgende debatten i Stortinget gikk Dale på talerstolen og ba om mer tid. Han ville utsette hele saken til høsten. Det sa Sp og resten av opposisjonen ja takk til. Da kan vi utrede utredningen en gang til, revidere strategien om igjen, prate varmt om jordvern en gang til – alt mens matjorda bygges ned.

Det er sprik mellom ord og handling. Selv om Sp, Ap og KrF i ord er enige med MDG i at det trengs sterkere tiltak for å verne matjorda, så vises det ikke i vedtakene i Stortinget. Vi trenger konkrete tiltak – ikke flere utredninger og strategier. Det haster å verne matjorda. Det er ikke symbolpolitikk å stemme for det man er for, og mot det man er imot. Sp gjør det motsatte.

Neste artikkel

SV fremmer forslag om å forby nedbygging av myr