Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nei til sikkerhet på anbud

IT: Vi må ta sikkerheten på alvor, skriver Frps Ulf Leirstein. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
IT: Vi må ta sikkerheten på alvor, skriver Frps Ulf Leirstein. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Vi har det siste året sett store IT-skandaler i både Norge og Sverige. Nå må vi sette ned foten, og kreve at kritisk IT-infrastruktur driftes fra Norge.

I februar avslørte NRK at deler av det norske nødnettet var driftet fra India, av IT-arbeidere uten nødvendig sikkerhetsklarering. Det er ikke mer enn noen måneder siden Helse Sør-Øst innrømmet at utenlandske IT-arbeidere fikk tilgang på sensitiv pasientdata. Nå vurderer Statkraft å outsource sentrale IT-tjenester til India. Det mener jeg ville vært et stort feilsteg.

Jeg har selv arbeidet i IT-bransjen før jeg kom inn på Stortinget. Norske myndigheter må slutte å være naive i møtet med den teknologiske utviklingen. Vi ville aldri plassert fysiske arkiver med kompromitterende pasientjournaler i fremmede land, eller gitt fremmede makter tilgang til kritisk infrastruktur før digitaliseringsrevolusjonen.

• Les også Kato Nykvists kommentar: Den farlige IT-faktoren

Annonse

Nå må vi snart forstå at informasjon ikke blir mindre sensitiv bare fordi den er digitalisert på en PC, og ikke ligger i et fysisk arkiv.

Nasjonens grunnleggende interesser skal sikres fra Norge, også når det er tale om digital informasjon. Nå må vi stikke fingeren i jorden, og ta sikkerheten på alvor. Om offentlige etater ikke er sitt ansvar bevist, må vi se på muligheten for et forbud mot å drifte IT-tjenester som er avgjørende for kritisk infrastruktur, personvern eller nasjonal sikkerhet fra utlandet.

Neste artikkel

Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet med flertall på ny måling