Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Legitimt om pels?

Geir Pollestad har ingen grunn til å reagere på at Terje Aasland demonstrerer mot pels.

Geir Pollestad (t.v.) reagerer på at Terje Aasland (t.h.) demonstrerte mot pelsdyr. Foto: Siri Juell Rasmussen
Geir Pollestad (t.v.) reagerer på at Terje Aasland (t.h.) demonstrerte mot pelsdyr. Foto: Siri Juell Rasmussen

Sps Geir Pollestad reagerer på at hans kollega i næringskomiteen, Terje Aasland (Ap), holdt appell i Noahs årlige fakkeltog mot pels.

Det har han ingen grunn til. Ap programfestet avvikling av pelsoppdrett for flere år siden. Aasland er således i sin fulle rett til å holde sin appell.

Pollestad gjentar sitt årelange mantra om at «hvis pelsoppdrett avvikles så vil dyrevernere gå løs på andre husdyrnæringer». Som om det i seg selv skulle være en legitim grunn til fortsatt å sperre aktive rovdyr inne i små nettingbur.

Annonse

Pollestad mener avvikling er symbolpolitikk – angivelig fordi det ikke ledsages av et importforbud mot pels. Men 99 prosent av norskprodusert pels eksporteres. Norsk avvikling vil gi mindre markedsføring som bidrar til lavere etterspørsel og vil kunne stimulere avvikling i andre land.

Norsk landbruk markedsfører seg som dyrevennlig. Hvis påstanden skal ha legitimitet kan man ikke tviholde på en driftsform som er så til de grader i strid med lovtekst, faglig ekspertise og ikke minst etiske normer alla 2018.

Stopp i norsk pelsoppdrett fører heller ikke til fraflytting slik det ofte hevdes. De aller fleste av de som har sluttet blir boende på hjemstedet. I 1996 var det 1277 farmer i Norge – nå er det 171 igjen. Bare fra 2014 til 2018 er det 129 som har gitt seg – en avskalling på hele 43 prosent på bare fire år.

Hadde Sp vært like våkne som Aasland og Ap så hadde avviklingen vært i gang allerede. Og de som har sluttet, ville ha fått sin kompensasjon nå.

Mens Pollestad velger å tviholde på en utdatert driftsform, rammes farmere i inn- og utland av nedleggelser. Det er en risikosport i et sviktende pelsmarked.

Har du noe på hjertet?

Neste artikkel

Tydelig lite bekymring for bondens ve og vel og norsk matberedskap