Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mat lages ikke som spiker

Gress: De Grønne ønsker et landbruk basert på norsk gress og protein, framfor soyaimport. Foto: NTB scanpix

Høyre og Frp tror mat kan produseres som spiker. Men dyr og planter kan ikke produseres på samlebånd. Med dagens regjering har vi fått et landbruk med større maskiner, hvor gjelda vokser og jorda blir mer pakket, beiter gror igjen og dyra går mer innendørs.

Miljøpartiet De Grønne ble utestengt fra jordbruksforhandlingene på Stortinget. Det er dumt – spesielt for bøndene og matsikkerheten. Miljøpartiet De Grønne ville bidratt til et spredt og mer lønnsomt jordbruk i Norge, hvor de små og mellomstore brukene ville blitt prioritert. Sånn blir det ikke nå.

I stedet for å sikre et mer matnyttig jordbruksoppgjør i Stortinget, går nemlig Venstre sammen med regjeringspartiene. Det vil gjøre landbruket mindre mangfoldig og bygdene mindre bærekraftige. Færre bruk betyr nemlig fattigere bygder. Sentraliseringen foregikk også da Senterpartiet hadde landbruksministeren, men ingen kan måle seg med dagens regjering.

Annonse

De Grønne ønsker et landbruk basert på norsk gress og protein, framfor soyaimport. Det vil gi barna og barnebarna bedre matsikkerhet, og det er det forbrukerne ønsker seg: norsk mat fra kyr som har gått ute. I Stortinget vil vi foreslå en ramme på 900 millioner, som kan sikre økonomien til norske bønder og gi rom til å utvikle driften. Vi foreslår også kraftig økning i beitestøtta, driftvansketilskudd og gradvis høyere kornpris.

Ta vare på landbruket.

Neste artikkel

Bonde skjøt dyrene da Mattilsynet kom på kontroll