Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Laksefjord-tragedien

Svartere: Fisket er svekket, oppdrettet styrket, skriver innsenderen. Foto: 330-skvadronen.
Svartere: Fisket er svekket, oppdrettet styrket, skriver innsenderen. Foto: 330-skvadronen.

Finnmarks fem fjorder, Alta, Porsanger, Laksefjord, Tana og Alta har vært sikring av folks livsgrunnlag i tusen år. I løpet av de siste 20 årene har fiskeriene gått dramatisk tilbake. Overfiske og endring av økologien svekker fiskebestandene. Kamtsjatka-krabben har krabbet inn og endret faunaen og svekket tang- og tareveksten.

I kampen for å bevare og utvikle bosetningen manglet vi et lovverk som sikret livsgrunnlaget. Et håp ble tent da Carsten Smith la fram stortingsmeldingen om retten til fiske i havet utenfor Finnmark. Da skjedde det utrolige, fiskeriminister Helga Pedersen la vekk meldingen.

På 1970-tallet tok oppdrettsnæringa steget mot Finnmark. I dag er den ene fjorden etter den andre okkupert av oppdrettsforetak, unntaket er Tana. Marine Harvest er eid av en kypriot, Grieg Seafood holder til i Bergen, eierne av SalMar er trøndere, men Cermaq som var statseid, er solgt til Mitsubishi i Tokyobukta.

Lenge svømte over en million villaks inn mot norskekysten. Tallet har etter at oppdrettsforetakene tok over fjordene gått kraftig ned. I dag står det om lag 400 millioner oppdrettslaks langs kysten. I Laksefjord - kanskje landets beste fiskefjord - er det SalMar som opererer, i fjordbotn har Grieg Seafood to smoltanlegg. Salmar opplyser at de har 15 ansatte og to lærlinger. Om disse skatter til Lebesby kommune, er uklart.

En snart 80 år gamle fisker ved Laksefjorden forteller at fjorden er fri for fisk. Han må kjøre 125 kilometer til Lakselv for å kjøpe kokfisk fra en fiskebil. Denne personlige erfaringen viser at vi nå er kommet til et tragisk vendepunkt i vår historie ved denne fjorden - som har vært en av landets fiskerikeste.

Annonse

SalMar er eid av Gustav Witzøe (64). I følge Kapital for september økte han sin formue fra 16,5 til 18,5 milliarder kroner siste året. Sønnen Gustav Magnar (24) er god for 11.144 millioner kroner. Lebesby kommune har et driftsbudsjett på vel 180 millioner kroner for 2017. SalMar betaler i år 234.000 kroner for landanleggene, men ikke en krone for laksmerdene i fjorden. Mens fiskerne ved Laksefjorden opplever katastrofale inntektstap, kan SalMars eier kassere inn millionbeløp.

Storelva innerst i fjordeeen har vært en kvalitetselv for villaksefiske. I Havforskningsinstituttets rapport «Rømt oppdrettslaks i vassdrag» figurerer elva som en av de med flest rømte laks.

De politiske signalene skaper uro. I 2014 spådde Sintef spådd at lakseomsetninga i 2050 ville bli svimlende 550 milliarder kroner. Høyres Frank Bakke-Jensen var helt beruset: – Oppdrettsnæringa i Finnmark vil ble mer enn ti ganger større enn i dag.

Den ene laksefjorden etter den andre i Finnmark er i ferd med å bli ødelagt. Med politikernes velvilje?

Neste artikkel

Fiskerinæringa skal kursast for å hindre seksuell trakassering