Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Kan vi håpe på koreansk fred?

Tilnærming:  Sør-Koreas president Moon Jae-in mottar et brev fra Nord-Koreas leder Kom Jong Uns søster Kim Yo Jong.Foto: Kim Ju-sung / Yonhap / AP / NTB scanpix
Tilnærming: Sør-Koreas president Moon Jae-in mottar et brev fra Nord-Koreas leder Kom Jong Uns søster Kim Yo Jong.Foto: Kim Ju-sung / Yonhap / AP / NTB scanpix

Den olympiske ild i Sør-Korea er slukket og idrettsfolket har fått sine premier. Det er en pris som ennå ikke er delt ut. Det er en pris som bør gis til Sør-Koreas president Moon Jae-in som fortjener hyllest for det enestående diplomatiske og politiske arbeid han har gjort ved å bruke lekene til å tilrettelegge for en politisk tilnærming til Nord-Korea.

Det er mer enn den felles innmarsj av de to lands utøvere under felles flagg og et felles ishockeylag for damer. Han satte også sin stilling og politiske prestisje inn mot motstandere av hans politiske tilnærmingspolitikk. Et toppmøte mellom Nord-Koreas og Sør-Koreas ledere, hvor normalisering av forholdet mellom dem vil være kronen på verket.

Kim Jong Uns tilsynelatende aksept av Sør-Koreas tilnærming har ført til et sporskifte fra Nord-Koreas side. Det er Kim som inviterer fiende nr. 1 supermakten USA til et toppmøte, og som sikrer seg plass ved forhandlingsbordet i en «one on one» situasjon. Dette ville vært utenkelig for kort tid siden.

Ambisjonsnivået for toppmøtet bør i utgangspunktet ikke legges for høyt. Det vil bli kalibrert i de drøftelser som nå pågår mellom amerikanske og nordkoreanske delegasjoner. Det må ikke skapes tvil om at det endelige mål er avskaffelse av alle kjernevåpen. Det er verdt å merke seg at den nordkoreanske utenriksminister under besøket i Stockholm nylig også møtte representanter for det svenske fredsforskningsinstituttet SIPRI. SIPRI har internasjonalt anerkjennelse av ekspertise i nedrustning og rustningskontroll.

Kim Jong Un forbereder seg åpenbart godt til møtet med president Trump. Han har styrket sin hånd ved å reise til Beijing for drøftelser med Kinas president Xi Jinping. Japans statsminister Shinozo Abe har sagt at han gjerne vil møte Kim Jong Un. Med et slikt møte vil den politiske ringen være sluttet rundt den Koreanske halvøy.

Et nytt politisk og sikkerhetspolitisk kart er i ferd med å utvikle seg i Øst-Asia med Kina som den dominerende makt. Toget, med Kina i førersetet og de sørøstasiatiske land om bord i passasjervognene, er i ferd med å forlate stasjonen. USA står igjen aleine på perrongen.

Annonse

Det vi vet om Kim Jong Un er at han har utviklet seg til å bli en fullstendig diktator med tilsynelatende full kontroll. Vi har ikke full oversikt over kretsen rundt han, de vi vet om har gjort sitt valg og handler lojalt deretter.

President Trump har ikke tilsvarende styring og kontroll. Hverken over seg selv eller sitt apparat. Apparatet er svekket ved at eksperter, også i hans innerste krets, har sluttet eller blitt sagt opp. Han har rekruttert noen «hardliners» som John Bolton og Mike Pompeo.

Trump må akseptere at Kim Jong Un har tatt et veivalg som er så fjernt fra sitt eget ståsted som det er mulig å komme. Retorikken og skittkasting må tilhøre fortiden. Han må tenke grundig gjennom det han sier og gjør.

Selv om Norge ikke er direkte berørt av toppmøtet, er det i vår interesse at toppmøtet avholdes og dialogen fortsetter. Vi kan oppmuntre Nord-Korea med økonomisk og humanitær hjelp, som de desperat tenger. Her bør vi handle i samråd med Sverige, som har kunnskap og innsikt om forholdene i Nord-Korea. Det er viktig å opprette politiske kontakter i Nord-Korea og bruke vårt omfattende kontaktnett i USA til å fremme fortsatt dialog.

Neste artikkel

Helsen til hjortevilt betyr mye for meg og deg