Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Hva lovte egentlig Acer-kameratene?

Bekymret for folkestyret: Stortingsrepresentant for Rødt, Bjørnar Moxnes. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Bekymret for folkestyret: Stortingsrepresentant for Rødt, Bjørnar Moxnes. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

At Acer ble vedtatt mot Rødts stemme før påske tror jeg de fleste har fått med seg. Men selv om vedtak er fattet er det vanskelig å la den ligge. Det bekymrer meg at et flertall på Stortinget lar debatten om en så viktig sak foregå på uklare eller feilaktige premisser.

Stridens kjerne er utenlandskabelen North Connect, som skal gå til Skottland. I merknadene fra Acer-kameratene i Arbeiderpartiet, regjeringspartiene og MDG til Prop 5 L kunne vi lese at North Connect skal ferdigbehandles før energiloven endres slik at bare Statnett kan eie og drive utenlandsforbindelser.

Sitat «Dette flertallet legger til grunn at departementet ferdigbehandler søknadene fra North Connect før det fremmes sak for Stortinget – om at konsesjon for å eie eller drive utenlandsforbindelser bare kan gis til den systemansvarlige (Statnett) eller foretak hvor denne har bestemmende innflytelse.»

Samtidig har Arbeiderpartiet uttalt at det ikke blir noen nye privateide kraftkabler. Seinest i Nationen på tirsdag skriver Ap-representanten Else May Botten at «Det blir heller ingen Statnett-kabel før eventuelt om mange, mange år. Det er først når virkningen av eksisterende og vedtatte kabler er grundig evaluert og har demonstrert samfunnsøkonomisk lønnsomhet, at dette vil være aktuelt».

Videre skriver hun «Vil Acer-saken fortone seg annerledes når den har kommet litt på avstand, enn den gjør for mange akkurat nå? Jeg ser ikke bort fra det.»

Annonse

Det kan godt være. Men jeg tror i så fall at det også vil gjelde for mange av Arbeiderpartiets egne stortingsrepresentanter, ordførere og medlemmer. For både statsministeren og olje- og energiministeren har hittil i debatten sagt at konsesjonsbehandlingen av NorthConnect vil fortsette nærmest som om ingenting har hendt.

Seinest i onsdagens Klassekampen står NorthConnect med åpne armer klare til å ta inn Statnett på eiersida. Ingenting tyder på at NorthConnect tenker å vente på dette i flere år.

Jeg bekymrer meg på vegne av folkestyret når slike uklarheter får leve videre i en sak som har vekket så mye folkelig engasjement. Jeg bekymrer meg for hvor det egentlig blir av de garantiene fagbevegelsen har etterlyst og hva dette får å si for framtida til norsk kraftforedlende industri.

Neste artikkel

Norsk skognæring kan få klimakrav fra EU