Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Heia F-35 og G-35!

Hva skal vi med lufta full av kampflyet F-35 om jorda er tom for bønder som lager osten G-35?

Sikkerhet: Kampfly og ost leverer, skriver Nina Sundqvist. Foto: NTB Scanpix
Sikkerhet: Kampfly og ost leverer, skriver Nina Sundqvist. Foto: NTB Scanpix

Sikkerhet og beredskap kommer først. Vi er mange som ønsker å beskytte landet vårt og det som noe upresist kalles norske verdier. Det er det politisk korrekte svaret for innkjøpet av topp moderne flygende datamaskiner. Norge trenger å oppgradere sin luftmilitære styrke for å gi oss innbyggere sikkerhet dersom vi som nasjon skulle bli utsatt for fiendtlige trusler.

Som NATO-medlem gjelder doktrinen en for alle – alle for en. Da er det kjekt å ha moderne jagerfly i beredskap som stilles til disposisjon for å sikre global fred. Investeringen på 71,5 milliarder kroner for 52 kampfly inkludert våpen og utstyr, er et økonomisk dragsug vi aksepterer greit.

Som nasjon har vi et ansvar for å produsere nok mat til egen befolkning, også kalt matsikkerhet. Kampen om matressurser er årsaken til voldelige konflikter flere steder på kloden vår. Matsikkerhet har et evighetsperspektiv. Slurver vi med matsikkerheten, kan vi ikke plutselig skru på en kornåker eller knipse med fingrene og få melk eller kjøtt. Selv fisk smaker best med poteter og grønnsaker til.

Vi utsetter Norge for stor risiko om vi ikke tar ansvar mens vi kan. Jordvern, bruk av utmark og kornlagre er stikkordene. Vi må vokte på matjorda og ha matberedskap til å kunne forsyne folk både i fredfylte hverdager og i krisetid.

Annonse

Har vi egentlig så mye som en kvadratmeter å avse til kjøpesentre, golfbaner og dyre leilighetsbygg med parkeringsplasser, når vi tenker over at matproduksjon er uendelig mye mer verdifullt for folket? Jeg vil heller at barnebarna mine får norsk mat enn at kjøreturen til nærmeste IKEA er to timer.

Spissformuleringen om kampflyet F-35 og den klassiske brunosten G-35 indikerer faktisk en sammenheng. Hva skal Forsvaret forsvare hvis ikke det er folk, liv og landbruk igjen i store deler av landet vårt? Ikke misforstå. Jeg vil både ha fly i lufta og kyr på jorda – og begge deler handler om nasjonens sikkerhet. Men der NATO-medlemskapet er en garanti for at de øvrige landene stiller opp, så er neppe inngåtte handelsavtaler like gjensidige.

Blir det matmangel i en verden der befolkningen vokser og klimaendringer blir en reell trussel for avlinger, folk og fe, er det åpenbart at vi ikke kan blafre med oljepenger og kjøpe de 60% matvarene som vi importerer. Vi må ta oss råd til kornlagre og all den matnyttige jorda vi har til å produsere god, norsk og trygg mat, samtidig som jagerflyene har dogfights over hodene våre. For sikkerhets skyld.

Neste artikkel

Nybø: Matvareforsyningen har fungert godt under koronautbruddet