Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Grisete avsløringer om juleribba

Miljøpartiet De Grønne vil styrke veterinærdekningen og skjerpe kravene til dyrehold. Her fra Mattilsynets tilsyn hos en svinekjøttprodusent i Rogaland. Foto: Mattilsynet
Miljøpartiet De Grønne vil styrke veterinærdekningen og skjerpe kravene til dyrehold. Her fra Mattilsynets tilsyn hos en svinekjøttprodusent i Rogaland. Foto: Mattilsynet

Nylig ble over hunder griser funnet døde på en gård i Rogaland. I juli ble det oppdaget griser som hadde sår, blemmer og andre skader. Flere var så dehydrert at de måtte avlives.

Disse avsløringene må markere starten på en grunnleggende debatt om hvordan vi behandler dyr. Studier viser at grisen er emosjonelt svært sensitiv. Selv om de fleste gårdbrukere jobber hardt for at dyra skal ha det best mulig, er det urovekkende at vi stadig oppdager mishandling. Rundt om i verden står 800 millioner griser i industrielle fjøs. 1,6 millioner i Norge.

Sentraliseringen og utviklingen mot stadig større besetninger og mindre tid til tilsyn har gjort landbruket mer sårbart for dyretragedier. Norsk Tjenestemannslag (NTL) garanterer ikke trygg juleribbe etter at regjeringa, Venstre og KrF i årets statsbudsjett kuttet i støtten til Mattilsynet.

Når regjeringen svikter dyra må stortingsflertallet ta ansvar:

• Mattilsynet må styrkes og gjennomføre flere kontroller.

Annonse

• Vi må få på plass et kompetent dyrepoliti i hele landet.

• Vi må styrke veterinærdekningen, skjerpe kravene til dyreholdet og gi bonden økte tilskudd til bedre dyrevelferd.

• I tillegg vil De Grønne etablere et dyrevelferdsmerke som gjør det enkelt å velge produkter fra dyr som har levd gode liv.

Om tre uker setter mange av oss tennene i årets juleribbe. Men mange vil oppleve en ubehagelig bismak etter avsløringene i høst. Det er bra at stadig flere stiller krav til miljø, etikk og dyrevelferd. De Grønne jobber for at alle, fattig som rik, skal kunne spise glade måltider som er bra for dyra, kroppen og miljøet.

Neste artikkel

Sykdomsutbrudd ved oppdrettsanlegg i Namsenfjorden