Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Giftig skiglede

Miljøgifter: Smurning med fluorkarboner har blitt skisportens nye doping, skriver innsenderen. Foto: NTB scanpix

Tusenvis skal de neste ukene delta i over hundre skirenn over hele Snø-Norge. Men i lyng og mose etterlater de seg et spor av farlige miljøgifter.

Merker som SWIX tjener i dag gode penger på miljøgiftig skismøring. Smøringen med såkalte fluorkarboner glir fortere, og har blitt skisportens nye doping. Nå i Vinter-OL brukes det i alle renn.

Man vinner noen sekunder i sporet, men de som arbeider i smøreboden, sportsbutikkene eller fabrikkene (ofte i fattige land) blir taperne når de utsettes for giftige avgasser.

Når stoffene kommer inn i kroppen eller ut i naturen, er de nær sagt umulig å bli kvitt. De lagres i blod og fettvev, og hoper seg opp i drikkevann og natur. Hos pattedyr kan miljøgiften gi lever- og fosterskader, og svekket immunforsvar.

Annonse

Fluorgifter finnes i alt fra barneklær, til kosmetikk og elektronikk. Ikke engang tanntråden din får unnslippe! Dette økende omfanget av miljøgifter er en av verdens store miljøproblemer.

Vi i Framtiden i våre hender mener Ola Elvestuen (V) som ny miljøvernminister, må gi Norge ledertrøya i kampen mot miljøgifter: Han må jobbe for et snarlig forbud mot fluorgifter i EU, og høye, effektive avgifter i Norge. Det vil sette fart på utviklingen av «snille» alternativer.

Men det politiske arbeidet tar tid. Swix, Skiforbundet og skiheltene og resten av skisporten kan og må gå foran: Norske skirenn må bli fluorfrie. Vinter-OL i Beijing i 2022 må bli giftfritt. Det koster lite for skisporten, men vil bety mye for skigleden. Vi heier på et giftfritt Norge!

Neste artikkel

Kvinne er kvinne verst