Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Gamble med tarmen? Nei takk!

En understekt hamburger kan gå på helsa løs, skriver leserbrevforfatterne. Foto: Colourbox
En understekt hamburger kan gå på helsa løs, skriver leserbrevforfatterne. Foto: Colourbox

Mattilsynet advarer mot å spise hamburger som ikke er ordentlig gjennomstekt etter at to voksne er blitt syke med blodig diaré i sommer. Kommentator Joacim Lund i Aftenposten tøffer seg med å harselere over Mattilsynets advarsel; det kan da ikke være så nøye om noen blir litt syke, og kan vi ikke heller prioritere nytelse og glede? Hvorfor har Joacim Lund behov for å opptre som den kuleste gutten? Hvorfra har han hentet denne trangen til å fortelle om hvor barsk han er som velger å gi blaffen i risikoen, og samtidig oppfordre andre til å tenke «tør Joacim, så tør jeg»?

Joacim Lund sier han tar sjansen på en medium-rare burger, men da har han ikke god nok kunnskap om den risikoen bakterier som EHEC O157: H7 (the hamburger bug) representerer. Det er nemlig ikke slik at det bare er en «teoretisk risiko for magesjau» ved å spise en understekt burger. Disse bakteriene, som finnes som en normal tarmbakterie hos storfe, kan gi svært alvorlige og fatale infeksjoner hos mennesker. Og også mildere varianter av denne «magesjauen» kommer med intense magesmerter og sårdannelse på innsiden av tarmen, og kan føre til senskader som en ubalansert tarmflora og nyreskader med behov for livslang dialyse eller nyretransplantasjon. Det kan bli en høy pris å betale for et øyeblikks rosa hamburgernytelse.

Som det kommer fram i den originale artikkelen «Risiko med rosastekt burger», er det viktigst for barn, gravide og mennesker med nedsatt immunforsvar å være forsiktige med å spise rå hamburgere. Det som ikke nevnes i denne artikkelen er derimot at EHEC er en bakterie som stadig er i endring. Det betyr at den kan tilegne seg egenskaper som kan gjøre den til en reell trussel også for barske menn i sin beste alder. Den EHEC-varianten som forårsaket det store og alvorlige utbruddet i Tyskland i 2011 rammet friske kvinner i 30-årene hardest.

Annonse

Joacim Lund har imidlertid helt rett i at McDonalds legger stor vekt på å steke sine hamburgere godt. De fikk nemlig lære hvor viktig mattrygghet er «the hard way»; det var der det første EHEC-utbruddet skjedde i 1982. Til sammen ble 47 mennesker ble alvorlig syke, og McDonalds tok den dyrekjøpte erfaringen alvorlig. I 1993 ble over 700 mennesker syke da den amerikanske restaurantkjeden Jack in the Box stekte sine hamburgere for dårlig, og tre barn døde av infeksjonen. I Norge husker vi kanskje EHEC best fra spekepølseutbruddet i 2006, der ett barn døde. EHEC er en risiko det verken er tøft eller kult å harselere over.

I Aftenposten 10. august sier flere kokker at de ikke er lystne på å steke hamburgerne sine ved høy nok temperatur. Det vitner om mangelfull kunnskap hos flere enn Joacim Lund. Det ville være optimalt om man automatisk fikk burgeren gjennomstekt. Så kan livsnyterne og de som vil gamble med tarmhelsa si være de som spesifikt må spørre om å få burgeren rødrosa.

Neste artikkel

Avgått Felleskjøpet-sjef sikret seg full lønn i 17 måneder