Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

FN-styrker til Donbass?

FN-styrker: Vladimir Putin har foreslått at FN sender styrker til Donbass-området. Foto: Mikhail Klimentyev / AP / NTB scanpix
FN-styrker: Vladimir Putin har foreslått at FN sender styrker til Donbass-området. Foto: Mikhail Klimentyev / AP / NTB scanpix

Russlands president Vladimir Putin har nylig foreslått å sende FN-styrker til Øst-Ukraina for å dempe urolighetene og spare befolkning for mer lidelse og tap av menneskeliv. Dette er det vel egentlig lett å være enig i. Haken ved det hele er at han mener styrken skal stå mellom de stridene partene i konflikten, og som kjent blånekter president Putin på at Russland er en av disse. Men han har faktisk innrømmet at det finnes russiske militære i Ukraina, men ikke militære styrker – hva enn nå forskjellen måtte være. Andre russere som kjemper på opprørernes side, påstår Putin er såkalte «frivillige». Tro det den som vil!

Etter samtaler med flere europeiske ledere har Putin imidlertid nyansert dette med å si at styrkene også kan utplasseres i andre områder av Donbass hvor opprørerne har kontrollen. Mens Ukraina ønsker at styrkene også skal utplasseres langs grensen mellom Russland og Ukraina. Hensikten er selvsagt å prøve og forhindre Russland i å sende mannskaper, våpen og ammunisjon til opprørerne i Øst-Ukraina.

Spørsmålet om sammensetningen av styrkene vil nok være avgjørende, i hvert fall for den ukrainske regjeringen. Forlanger opprørerne at russerne skal være med, vil dette aldri bli godtatt i Kiev. Sporene fra Georgias opprørsprovins Sør-Ossetia skremmer. Her var det russiske, såkalte fredsstyrker, på plass før Georgia-krigen i august 2008. Styrker som raskt ble satt inn i krigen mot Georgia da kampene begynte.

En kan etter mitt skjønn ikke forvente at styrker fra et land som aktivt deltar i kamphandlingene i Ukraina med både våpen, mannskaper, ammunisjon og finansiell støtte, kan bli akseptert som en del av en FN-styrke. Vi må heller ikke glemme anneksjonen av Krim.

Annonse

Russlands opprinnelige forslag vil i hvert fall ikke skape en endelig fred i området, men bare konsolidere maktgrunnlaget til de russisk-støttede opprørerne. De såkalte folkerepublikkene Donetsk og Luhansk vil aldri oppnå internasjonal anerkjennelse, og vil i fremtiden – som i dag – bli totalt avhengig av russisk støtte. Europa har allerede nok russisk-kontrollerte «stater» på andre lands territorium, jf. Sør-Ossetia, Abkhasia og Transnistria.

De to førstnevnte områdene tilhører Georgia og Transnistria Moldova. Russerne lovet allerede i 1999 at de skulle trekke seg ut av Transnistria i 2002. 2000 russiske soldater står der fortsatt! To nye russisk-kontrollerte «folkerepublikker» på ukrainsk territorium lover ikke godt for verken fred, sikkerhet og samarbeid i Europa.

Neste artikkel

Analyse spår svak kornhøst i Ukraina