Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

FN og Taiwan

Frihet: Republikken Kina (Taiwan) praktiserer politisk og religiøs frihet og gjennomfører frie valg. Foto: AP/NTB scanpix

Personer fra Republikken Kina (Taiwan) får ikke besøke FNs hovedkvarter i New York med mindre de har reisedokumenter fra Folkerepublikken Kina. Og det er nok de færreste som har. Myndighetene på Taiwan mener – etter mitt skjønn med rette – at dette er en diskriminering av Taiwans 23,5 millioner innbyggere. Og i denne forbindelse må en ikke glemme at Republikken Kina var en av verdensorganisasjonens grunnleggere etter andre verdenskrig, og at landet kjempet sammen med de allierte under krigen mot japanerne – med store tap.

Det var Chiang Kai shek – og ikke Mao – som deltok på Kairo-konferansen i 1943 hvor det blant annet ble bestemt at Taiwan skulle tilbakeføres til Kina fra Japan. Med rette kan en kalle Republikken Kina en glemt alliert som gjennom sin kamp mot de japanske inntrengerne bandt store japanske styrker i Kina, styrker som kunne blitt satt inn andre steder hvis Republikken Kina hadde kapitulert. Republikken Kina har siden innført et demokratisk styre på Taiwan med respekt for menneskerettighetene, politisk og religiøs frihet, pressefrihet og gjennomført frie valg på alle nivå som også har ført til maktskifter – uten at en dråpe blod har blitt spilt. Et eksempel til etterfølgelse - ikke bare i Asia.

Annonse

(Kilder: Die Welt 03.09.2015, Taiwan News)

Neste artikkel

Bondens ansvar for å mate verden