Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Et forsvarsforlik som trygger Norge

Gjennom et bredt forsvarsforlik ruster vi landet for fremtidens trusler, skriver Høyres Hårek Elvenes. Her med Anniken Huitfeldt fra Ap.Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Fem partier på Stortinget er blitt enige om innretningen på fremtidens forsvar. Høyre mener det er en styrke for landet med bred politisk enighet på et så viktig saksfelt for landet. Vi skal faktisk mange år tilbake for å finne et så bredt forlik om forsvarspolitikken.

Forhandlingsresultatet sikrer et bredt flertall for innretningen av fremtidens landmakt. Regjeringens forslag blir i det alt vesentlige gjennomført, med mindre endringer på fire områder. Det lever vi godt med. Brede forlik sikrer forutsigbarheten i utviklingen av Forsvaret og Hæren.

Nationen vier spalteplass til den delte helikopterløsningen mellom Bardufoss og Rygge. Det er grunn til å presisere at regjeringen la opp til en god løsning i utgangspunktet. Flytting av Bell-helikoptre skulle i ikke skje før tilstrekkelig erstatningskapasitet er på plass. Det gjelder fortsatt.

Alternative kapasiteter er både i de nye NH90-maskinene og AW101-redningshelikoptrene. I tillegg vurderes det å leie helikoptre.

Annonse

Arbeidet med landmakten har bekreftet flere grunnleggende svakheter ved Hæren. Styrkene har ikke den reaksjonsevne, kampkraft, mobilitet som er nødvendig. Det er alvorlige begrensninger ved landmaktens evne til å løse sitt oppdrag. Dette var arven fra de rødgrønne partiene.

Sp har satt seg selv på sidelinjen i norsk forsvarspolitikk. Partiet har en alt eller intet tilnærming. Overbud og manglende finansiering er en råd tråd i Sps forsvarspolitikk. Partiet viste ingen vilje til å satse på Forsvaret under åtte år med rødgrønt styre. Derimot overlot de en ubetalt regning på 180 milliarder for Forsvaret, og et forsvar på vei inn i styrt avvikling.

Gjennom et bredt forsvarsforlik ruster vi landet for fremtidens trusler. Vi byggergradvis og systematisk Forsvaret opp igjen etter mange år med nedbygging og underfinansiering.

Neste artikkel

Finnmark vil delta i sammenslåing, men varsler mulig søksmål mot staten