Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Debatt: Dere kommer til å høre fra oss. Ofte.

Møter krav: Statsminister Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen. Foto: Ketil Blom Haugstulen
Møter krav: Statsminister Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Høyre og Frp fortsetter som regjeringspartier i Norge. Vi har hatt våre uenigheter i forrige periode, noe dere også fikk høre med jevne mellomrom. Nå ser vi fram til fire nye år der vi skal passe på at dere gjennomfører god og solidarisk politikk.

Ekstremværet som har rammet Bangladesh, Nepal, India og USA den siste tiden er en påminnelse om det vi vet kommer til å skje hyppigere dersom vi ikke gjør en kraftig innsats med å kutte norske og internasjonale klimagassutslipp. Frykt ikke, vi skal hjelpe dere med å komme med gode forslag på hvordan. Som for eksempel å satse massivt på jernbane, stanse subsidiering av fossilindustrien og stoppe all leting etter ny olje.

Norge har lenge vært god på «soft power» ute i verden. Vi deler årlig ut fredsprisen, har jobbet for internasjonale miljøavtaler, og vår egen Gro Harlem Brundtland lanserte prinsippet om bærekraftig utvikling. Vi må ikke tro at vi vil beholde denne posisjonen uten å gjøre oss fortjent til det.

Vi foreslår derfor at dere slutter å selge våpen til autoritære stater, tilslutter Norge til FN-traktaten som forbyr atomvåpen, og tar initiativ til en forpliktende avtale om klimagassutslipp fra internasjonal shipping og flytransport.

Annonse

• Les også: Vi mennesker kan klare oss uten både spiker og mobiltelefoner, men ikke uten mat, skriver Aksel Nærstad.

Regjeringen har opprettholdt et relativt høyt nivå av norske bistandspenger, hovedsakelig takket være støttepartiene KrF og Venstre. Vi håper vi kan bruke tiden fremover på å komme med forslag til hvordan vi kan forbedre norsk bistand på, ikke bare redde det som er bra i dag. Våre tips er blant annet å øke støtten som går til klimatiltak og klimatilpasning i utviklingsland og slutte å bruke bistandspenger på tiltak i Norge.

Vi krever at Norge gjennomfører god, bærekraftig og solidarisk politikk de neste fire årene. Det er mange områder som krever et krafttak. Dette var kun en smakebit, og trenger dere flere tips er det bare å ringe. Og om dere ikke gjør det kommer dere til å høre fra oss uansett. Ofte og høylytt.

Neste artikkel

Reiten roser grunnrenteskatten tross eget milliontap