Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Dårlig deal for småbønder

Norge er nå midt inne i forhandlinger om en frihandelsavtale med den latin-amerikanske handelsblokka Mercosur.

Uruguay er et av de store landbrukslandene i Sør-Amerika, med stor kjøtt- og melkeproduksjon. Foto: Daniel Ferreira-Leites Ciccari / Mostphotos
Uruguay er et av de store landbrukslandene i Sør-Amerika, med stor kjøtt- og melkeproduksjon. Foto: Daniel Ferreira-Leites Ciccari / Mostphotos

Avtalen kan bli en dårlig deal både for norske bønder og for småbønder og jordløse i Latin-Amerika.

Brasil er det største Mercosur-landet, og en av verdens landbruksgiganter. Landet er verdens største eksportør av kyllingkjøtt, kniver med Australia om å være størst på eksport av storfékjøtt, og er blant de fire største svinekjøtteksportørene i verden.

Til sammen er Mercosur-landene (Brasil, Argentina, Uruguay og Paraguay) også store eksportører av meieriprodukter, korn, frukt og grønt. Norske produsenter har ikke sjanse til å konkurrere med landbruksgigantene, som ofte produserer til halvparten av prisen og bruker metoder som vi ikke ønsker i Norge.

På den andre siden av forhandlingsbordet har også småbønder og jordløse vært kritiske til forhandlingene med EFTA (Norge, Sveits, Island og Liechtenstein). De frykter at store jordeiere vil beslaglegge enda mer jord som følge av gode eksportforhold på landbruksprodukter. I Brasil eier to prosent av befolkningen mer enn halvparten av jorda, samtidig som mer enn 200.000 familier krever tilgang på jord.

Fagforeninger og andre grupper i Mercosur-landene kritiserer forhandlingene for å liberalisere sentrale tjenestesektorer som telekommunikasjon, samt å fjerne muligheten for å stille krav til utenlandske selskaper om teknologioverføring og bruk av lokal arbeidskraft.

Vi krever at Norge ikke gir et tilbud eller legger fram krav som undergraver norsk landbruksproduksjon, og forverrer situasjonen for småbønder og jordløse i Mercosur-landene. Alle land må ha rett og plikt til å forsyne egen befolkning med mat.

Verken småbønder i Norge eller Latin-Amerika finner seg i å bli forhandlet bort for å tilfredsstille eksportinteresser på begge sider av forhandlingsbordet.

Neste artikkel

Vil hindre land i å sikre mat til egen befolkning