NRKs Brennpunkt viste tirsdag dokumentaren «Matvarekrigen». Den viser at matvareprodusenter som Orkla og Tine bruker milliardsummer for å få gode hylleplassering i matvarebutikkene.
Bondelaget mener det derfor nå haster med å innføre lov om god handelsskikk.
– Det må ryddes opp i måten kjedene forhandler på. Pengene kunne bidratt til å sikre forbrukerne flere trygge og spennende norske produkter og til å utvikle viktige arbeidsplasser over hele landet, sier leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, i en pressemelding.
Når som Coop har kjøpt opp Ica, har produsentene bare tre kjeder som kunder.
– En slik maktkonsentrasjon kan gjøre det vanskelig for bonden å nå forbrukeren med vareutvalget sitt, og vanskelig å hente ut rett pris, sier han.
Tirsdag ble en rapport bestilt av Dagligvareleverandørenes forening offentliggjort. Den viser at økte matpriser gagner de store kjedene mer enn leverandørene.
– Når kjedene betaler mindre for produktene samtidig som adgangen til butikken blir dyrere, er industrien avhengig av lavere råvarepris for å kunne være konkurransedyktige. Vi er opptatt av at prisen må reflektere det det koster å produsere maten, sier Bartnes.
Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug uttalte at det ikke er bøndene som tjener på prisutviklingen under en tale på mat- og drikkeleverandørar på NHO Mat og drikkes årlige temadag tirsdag.
– Det er ikke bøndene som stikker av med kaka, sa hun.
Se til Storbritannia
I Storbritannia ble det ifølge bondelaget utnevnt et handelsskikkombud i 2013 for å sikre at de ti største dagligvarekjedene behandler leverandørene på en lovlig måte.
Det er en lignende lov Bartnes ønsker å innføre i Norge.
– En lov om god handelsskikk kan bidra til en bedre fungerende bransje og dermed en mer effektiv og ryddig vei for produktene fra bonde til forbruker, sier bondelagslederen.