NRKs Brennpunkt viste tirsdag dokumentaren «Matvarekrigen». Den viser at matvareprodusenter som Orkla og Tine bruker milliardsummer for å få gode hylleplassering i matvarebutikkene.

Bondelaget mener det derfor nå haster med å innføre lov om god handelsskikk.

– Det må ryddes opp i måten kjedene forhandler på. Pengene kunne bidratt til å sikre forbrukerne flere trygge og spennende norske produkter og til å utvikle viktige arbeidsplasser over hele landet, sier leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, i en pressemelding.

Når som Coop har kjøpt opp Ica, har produsentene bare tre kjeder som kunder.

– En slik maktkonsentrasjon kan gjøre det vanskelig for bonden å nå forbrukeren med vareutvalget sitt, og vanskelig å hente ut rett pris, sier han.

– Pris må reflektere produksjonskostnader

Tirsdag ble en rapport bestilt av Dagligvareleverandørenes forening offentliggjort. Den viser at økte matpriser gagner de store kjedene mer enn leverandørene.

– Når kjedene betaler mindre for produktene samtidig som adgangen til butikken blir dyrere, er industrien avhengig av lavere råvarepris for å kunne være konkurransedyktige. Vi er opptatt av at prisen må reflektere det det koster å produsere maten, sier Bartnes.

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug uttalte at det ikke er bøndene som tjener på prisutviklingen under en tale på mat- og drikkeleverandørar på NHO Mat og drikkes årlige temadag tirsdag.

– Det er ikke bøndene som stikker av med kaka, sa hun.

Se til Storbritannia

I Storbritannia ble det ifølge bondelaget utnevnt et handelsskikkombud i 2013 for å sikre at de ti største dagligvarekjedene behandler leverandørene på en lovlig måte.

Det er en lignende lov Bartnes ønsker å innføre i Norge.

– En lov om god handelsskikk kan bidra til en bedre fungerende bransje og dermed en mer effektiv og ryddig vei for produktene fra bonde til forbruker, sier bondelagslederen.