Er det norske jordbrukere og deres organisasjoner sitt ansvar å sikre eller øke selvforsyningen?
Uten planter blir det ikke mat. Og uten gjødsel blir det mindre mat. Merkbart mindre mat.
Tenk å måtte betale 200.000 kroner for å produsere norsk kjøtt basert på 97 prosent norsk gras fra inn- og utmark. For å produsere det trolig reneste kjøttet verden har å by på, altså.
Et «billig-nirvana» der høy kjøpekraft går hånd i hånd med lave priser eksisterer ikke, Ivar Gaasland. Det kan ikke eksistere.
Har Jarle Hammerstad lest innlegget mitt? Jeg skriver jo ingen verdens ting om at prisene er kunstig lave til forbrukerne.
Norge er et fint land. Det tror jeg vi alle kan være enige om. Selv om vi syter og klager litt. Som andre folk. I alle land.
Norsk jordbruk er i krise. I alvorlig og strukturell krise. Som ikke går over av seg selv.
La oss se på litt fakta om landbruk. Fakta om landbruket i Norge og i land det er naturlig å sammenligne oss med. Litt for moro skyld. Men mest fordi det er viktig.
Nå har jeg vært ni måneder i norsk jordbruks tjeneste. Som generalsekretær i Norsk Bonde- og Småbrukarlag. Det har vært ni innholdsrike måneder. På mange plan. På de fleste plan, egentlig.
Som jeg har skrevet om før er ikke maten i Norge dyr - den er billig. Når man tar hensyn til kjøpekraften vår. Som er høy.