Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Yrkestrafikkforbundet frykter flere ulykker med færre pigger i piggdekk

Statens vegvesen foreslår en ny lov som vil gi færre pigger i norske piggdekk. Yrkestrafikkforbundet synes det er feil at miljø skal gå på bekostning av sikkerhet.

- Piggene er sikkerheten biler har på glattisen. Ved å fjerne den sikkerheten legger man opp til flere ulykker, sier Jan Jacobsen i Yrkestrafikkforbundet.

Jacobsen er veldig skeptisk til det nye lovforslaget Statens vegvesen har ute på høring som vil gi færre pigger i norske piggdekk.

- Jeg synes sikkerhet bør komme før alt annet, også miljø, det gjør det ikke om dette lovforslaget kommer gjennom, sier han.

Nødvendig i nord

Per i dag er det ulike mengder pigger tillatt i dekk med ulik hjuldimensjon. Det nye kravet veimyndighetene foreslår har i stede et maksimalt antall pigger per løpemeter. Det vil føre til at de aller fleste dekk vil få 15 til 35 prosent færre pigger.

- Vi ønsker å endre reglene slik at de skal harmonisere med reglene i de andre nordiske landene. Det er veldig små endringer som vil skje, og antall pigger som endres er ikke stort. Det vil ha marginal innvirkning på sikkerheten, sier Kurt Ottesen i Statens vegvesen.

Les også: Dekkbransjen jobber nå med å utvikle nye piggdekk hvor sikkerheten blir like god med færre pigger

Jacobsen er likevel ikke alene om å bekymre seg for følgene færre pigger kan gi.

Annonse

Yrkessjåfør Jan Arne Laberget sier lovendringen vil bli verst for dem som bor nord i landet.

- I Osloområdet er det ikke nødvendigvis behov for piggdekk, men for dem som kjører lenger nord har det en helt annen betydning. Med dårligere piggdekk kan det oppstå mange alvorlige situasjoner i de delene av landet, sier han.

Avhengig av pigger

Tidligere undersøkelser gjennomført at Trafikverket og Vectura i Sverige viser at piggdekk reduserer trafikkdødelighet med 42 prosent på vinterglatte veier.

Kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen i NAF tror ikke at færre pigger i dekkene kan være noen god løsning.

Les hvorfor i Nationens e-avis for 23. januar.

Neste artikkel

Vil skrote Nye Veier – skal vri pengene fra motorveier og over på transport i distriktene