Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Yasmin Syed – overrasket og stolt bygdeprofil

Nationens lesere kåret Yasmin Syed til Årets bygdeprofil 2013. I går fikk hun overrakt prisen og nettpratet med dem som hadde stemt henne fram.

Glad bygdeprofil: En overrasket Yasmin Syed fikk et bilde av seg selv som synlig bevis på at hun er Årets bygdeprofil 2013. Den er laget av Nationens faste tegner, Hallvard Skauge. Foto: Siri Juell Rasmussen
Glad bygdeprofil: En overrasket Yasmin Syed fikk et bilde av seg selv som synlig bevis på at hun er Årets bygdeprofil 2013. Den er laget av Nationens faste tegner, Hallvard Skauge. Foto: Siri Juell Rasmussen

Torsdag fikk Yasmin Syed det synlige beviset på at hun er Årets bygdeprofil. Konstituert sjefredaktør Pernille Huseby ga henne prisen, som består av et bilde, tegnet av Nationens faste tegner, Hallvard Skauge. Huseby berømmet Syed for den gode profileringen av landets bygder, byer og norsk språkkultur gjennom underholdningsserien Dialektriket, som Syed var programleder for i fjor høst.

Les også: Yasmin Syed svarte Nationen-leserne

– Det er veldig, veldig hyggelig med slik oppmerksomhet, sa Syed.

– Det er også veldig hyggelig at jeg har betydd noe for folk, at jeg har truffet og trigget dem gjennom å ta for seg dialektene deres, sa hun.

Ikke forventet

Vinneren selv er lettere overrasket over at nettopp hun ble stemt fram som vinner av Nationens lesere:

– Det er veldig rart, og i alle fall ikke forventet.

– Hvorfor er det rart, syns du?

– Det var så mange andre sterke navn blant de nominerte. Det kunne like gjerne ha blitt Moods of Norway eller Kari Traa som vant, mente Syed.

– Du fenger jo mange ved at du selv virker ekte, engasjert, nysgjerrig og entusiastisk. Og at du selv på klingende Vinje-dialekt formidler hva dialekter betyr for samhold og identitet, og hvorfor dialekten vår gjør oss glade og stolte, men også flaue, såre og sinte, sa Huseby.

"Det er folket som gjør dialekter fine. Når de er fine, er også dialektene fine."

Yasmin Syed, årets bygdeprofil
Annonse

I tillegg til Moods of Norway og Kari Traa, var også Åmot Operagard, Ragnhild Borchgrevink, Klaus Sonstad, Merete Furuberg og Aasmund Nordstoga nominert til prisen.

I godt selskap

Det er tiende gang Nationens lesere kårer Årets bygdeprofil. I fjor var det Oddgeir Bruaset som vant. Therese Johaug vant året før, musikersøstrene Eldbjørg og Ragnhild Hemsing vant i 2010, mens dansekompaniet Frikar danset seg til seier i 2009. Bygdekvinnelagets leder Kathrine Kleveland vant i -08, "Alt for Rognan-kompaniet" i -07, gründeren Mikkel Dobloug i -06, mens ulvejeger Stine Iversen ble stemt fram som vinner i 2005. Den aller første bygdeprofilen som ble kåret, var Yasmins sambygding Odd Nordstoga, i 2004.

– Det har vært mange store navn før deg, så du er i godt selskap, sa Huseby til årets vinner.

Alle er like fine

Etter prisutdeling, kaker og gode ord, stilte Yasmin i nettmøte. Mange hadde sendt inn spørsmål som hun svarte på.

– Jeg syns det var mange interessante og hyggelige spørsmål. Men de som handlet om kommunepolitikk, holdt jeg meg unna. De har jeg ikke forutsetninger for å svare på, sa hun.

Flere lurte på hva som er hennes favorittdialekt.

– Alle dialekter er like fine, sier Syed diplomatisk.

– Det er folket som gjør dialekter fine. Når de er fine, er også dialektene fine.

Neste artikkel

Reality-stjerne med beina plantet i jussen og landbruket