Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Vill tispe reddet ulv

Langedrag fikk inn en vill ulvetispe i flokken for noen år siden. Den «reddet» parkens ulvestamme, opplyser rovdyransvarlig Frank Andre Soma.

Dermed har den kjente leirskolen og fjellgården mellom Hallingdal og Numedal sluppet unna alvorlige innavlsdefekter blant ulvene som de har plassert i to hegn.

– Den ville ulven vi fikk inn i 2001 har tilført ulvene våre unike, friske gener. Derfor er mange parker nå er interessert i å kjøpe ulver fra nettopp Langedrag, opplyser Soma til Nationen.

Leirskolen 1000 meter over havet har i øyeblikket ni ulver. To av dem er sosialiserte.

– Vi har plass til rundt 20 ulver fordelt på to hegn. Men framover vil nok 10 dyr være det ideelle her på Langedrag, sier Soma.

Annonse

Før fjellgarden fikk inn den ville tispa, med nye gener, måtte de avlive flere hvalper som ble født med sterkt redusert syn på grunn av innavl.

En del rovdyrorganisasjoner reagerte kraftig på at myndighetene i sin tid tillot å sleppe inn ville ulver i fangenskap.

– En genetisk blanding av dyreparkulver og ville ulver vil også gjøre det vanskeligere, eller umulig, i fremtiden motbevise påstander om utsetting av ulv, og om at den skandinaviske ulvebestanden er resultat av utsetting, skrev Alphagruppen i et brev til Miljøverndepartementet og Direktoratet for naturforvaltning like etter at den ville ulvetispa ble sluppet inn i hegnet på Langedrag.

Neste artikkel

– Mange av oss vil ha rovdyr i naturen