Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Vil ha 30 milliarder til reiseliv

Hotellkongen Olav Thon mener det er nødvendig for Norge å bruke mellom 20 og 30 milliarder kroner på reiselivet i årene som kommer.

Thon mener 10 milliarder av en slik investering bør brukes til å satse på turismetiltak i Nord-Norge, der særlig den arktiske turismen bør rustes opp.

- Jeg mener det vil være helt avgjørende for Norge i årene framover at det satses langt mer på turismen enn det som hittil har vært bevilget fra staten, sier Thon.

Han mener det må til et skikkelig krafttak for å komme på linje med det som spesielt finnene har fått til i Nord-Finland. Thon trekker her fram den enorme satsingen som Finland har gjort i finsk Lappland og i Rovaniemi-regionen. Hit strømmer det årlig tusenvis av turister fra hele verden for å oppleve Julenissen.

- Finnlenderne har ikke bare tatt fra oss julenissen, de stikker også av med turistene fra landsdelen i nord, understreker han.

Koster dyrt

Thon har ikke tro på at utlendingene kommer til Norge for å spille golf i fjellheimen, han mener det er bedre å satse på infrastuktur, lettere tilgang til turismeomeråder på Vestlandet og vidda, midnattsol og nordlys for å nevne noe.

Thon advarer mot tyngende avgifter for familieeide hotellbedrifter som fra før sliter tung. Han trekker fram Irland som er positivt eksempel. Her har momsen blitt refdusert fra 13 prosent til ni prosent.

Annonse

- Her bør staten og den rødgrønne regjeringen følge etter, sier Thon.

Selv skal den snart 88-år gamle forretningsmannen gå i fjellet i sommer som så ofte før, han oppforder andre til å følge etter.

- Det å vandre på norske fjellvidder er noe av det mest fantastiske man kan oppleve, fastslår Thon.

Får støtte

Thon møtte et stort pressekorps på toppen av Grand Hotell i dag. Her snakket han om hvilke utfordringer bransjen står overfor. Direktør i NHO Reiseliv, Knut Almquist støtter Thon i hans vurderinger om mer bruk av penger i norsk reiselivsnæring i årene framover. Almquist mener noe av slike midler blant annet bør gå til å ruste opp vegnettet.

Les også: Spår Hurtigruten-effekt for Reise-Norge

Neste artikkel

Reiselivet mangler mye utenlandsk arbeidskraft