Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Venter rekordfangst av torsk neste år - skaper også utfordringer

En mye større torskekvote er godt nytt for fiskerne og industrien. Men det vil også være en utfordring å selge fisken.

To tredeler av den norske torskekvoten går tradisjonelt til det man i bransjen kaller konvensjonelle markeder. Det er saltet fisk, klippfisk og tørket fisk der de store avtakernasjonene er kriserammede europeiske økonomier som Portugal, Spania og Italia. I tillegg er Brasil under oppseiling som en stadig større avtaker av norsk torsk.

Les også: EU-borgere spiser mest hvitfisk - Med dagens prisnivå har ikke de markedene kapasitet til å ta imot noe mer enn i dag. Vi har sett en stor vekst i torskekonsumet. Når verden er inne i en krise, vil det bli utfordrende å selge mer torsk. Men verden skal ha mat. Det blir ikke noe problem å få solgt torsken. Spørsmålet er til hvilken pris, sier administrerende direktør Magnar Pedersen i det Tromsø-baserte fiskerikonsernet Nergaard, til NTB.

PositivtNergaard eier fem trålere og fem mottaksanlegg og omsatte for 1,9 milliarder kroner i fjor. Pedersen understreker at det grunnleggende er godt nytt at det blir mer torsk. Han ser de samme utfordringene som fiskeriministeren i at det blir krevende å opprettholde kvaliteten med mye mer torsk.

Les også: Skal forske penger ut av torsk - Jeg velger å tenke at en større torskekvote neste år blir bra for bunnlinjen til Nergaard. Vi er nødt til å tilpasse oss slik at vi får solgt varene våre. Da vil økte volumer bety bedre utnyttelse av kapasiteten. Jeg velger å se positivt på at dette blir bra, men vil ikke underslå at det blir utfordrende, sier Pedersen.

Store svingningerHan sier det ikke er heldig markedsmessig å øke så mye fra år til år. Norge og Russland ble i 2005 enige om en handlingsregel der kvotene ikke skulle svinge mer enn 10 prosent fra år til år. Men denne handlingsregelen har blitt strukket på tidligere.

Annonse

Les også: For mye torsk for fiskerne - Øker kvoten med 20 prosent fra 750.000 tonn i år, er det mye mer enn 20 prosents økning av 300.000 tonn. Rent markedsmessig burde man ikke ha så store svinginger, men jeg skjønner dette ut fra en flerbestandstenking der torskebestanden nå kanskje er for stor, sier Pedersen.

Bærekraftig

Markedsanalytiker Ove Johansen i Norges sjømatråd har som jobb å fremme norsk fiskeeksport i utlandet. Han ser også noen utfordringer, men først og fremst store muligheter i et økt torskevolum. - Dette er fantastiske nyheter. God, norsk bærekraftig torsk er etterspurt over hele Europa. Mange fryktet at den billige vietnamesiske oppdrettsfisken pangasius skulle bølle ut torsken da den ble introdusert. Det er det motsatte som har skjedd. Den billige pangasiusen har rekruttert fiskespisere og banet vei for torsken, sier Johansen. Han ser også håp for avsetning av mer torsk når kvoterådene for hyse og sei går ned. (©NTB)

Neste artikkel

Trekker frossen fisk etter salmonellafunn