Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Venstre og KrF varsler omkamp om olje i nord

Regjeringen flytter iskanten og lyser ut omstridte blokker i Barentshavet. Støttepartiene Venstre og KrF varsler omkamp på Stortinget.

Venstres nestleder Ola Elvestuen sier partiet ikke kan godta at grensen for iskanten skal trekkes så langt nord som regjeringen ønsker. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Venstres nestleder Ola Elvestuen sier partiet ikke kan godta at grensen for iskanten skal trekkes så langt nord som regjeringen ønsker. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Venstre vil ikke godta at grensen for iskanten skal trekkes så langt nord som regjeringen ønsker, fastslår nestleder og klimapolitisk talsperson Ola Elvestuen.

Spørsmålet om hvor iskanten går, er politisk omstridt. I samarbeidsavtalen mellom regjeringen og støttepartiene KrF og Venstre slås det fast at områder nær iskanten skal skånes for oljevirksomhet.

Elvestuen sier det vil bli nye diskusjoner om hvor iskanten går og hva slags beregningsmetode som skal legges til grunn, når den oppdaterte forvaltningsplanen for Barentshavet-Lofoten kommer til Stortinget til våren.

Til Stortinget

KrFs Rigmor Andersen Eide håper på flertall for en definisjon av iskanten som «tar vare på disse svært sårbare og viktige områdene».

– Jeg er veldig overrasket over at grensen nå blir forsøkt trukket ytterligere nordover. Dette er noe KrF ikke kan akseptere, sier hun.

Ap ber regjeringen redegjøre for det faglige grunnlaget bak flyttingen av iskanten.

Nye målinger viser at iskanten har trukket seg nordover, ifølge Miljøverndepartementet.

– For regjeringen er det viktig å bruke forvaltningsplanene så man balanserer næringsinteresser og miljøhensyn på det mest mulig faglige grunnlaget. Så er det opp til Stortinget å avveie dette, sier miljøminister Tine Sundtoft (H).

– En milepæl

Samme dag som regjeringen satte en ny grense for havisen, kunngjorde olje- og energiminister Tord Lien (Frp) den 23. konsesjonsrunden på norsk sokkel.

Blant de 54 blokkene som lyses ut nord for Polarsirkelen, ligger flere i sårbare områder i Barentshavet. Flere av disse ble først en del av norsk sokkel gjennom grenselinjeavtalen med Russland fra 2011.

Lien kaller beslutningen om petroleumsaktivitet i Barentshavet en milepæl:

Annonse

– For første gang siden 1994 skal vi utforske et helt nytt område på norsk sokkel. Dette vil gi unike muligheter for verdiskaping, vekst og arbeidsplasser, særlig for Nord-Norge.

Jubel og kritikk

Olje- og gassindustrien jubler over nye utlysninger. Norsk oljebransje er under press fra kraftig nedgang i oljeinvesteringene og et dramatisk fall i oljeprisen.

Statoil mener utlysningene er «gode nyheter», mens bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass sier de viser at «satsing på norsk sokkel er en langsiktig investering».

Men WWF-Norge og Greenpeace mener regjeringen gjør knefall for oljeindustrien og ikke lytter til faglige råd. Regjeringen åpner for «tut og kjør i Barentshavet» og fører en klimapolitikk som legger opp til at iskanten til slutt vil forsvinne, mener Naturvernforbundet.

– Politisk vurdering

Norsk Polarinstitutt har frarådet oljevirksomhet i flere av blokkene i den 23. konsesjonsrunden i Barentshavet. Det står ved lag selv om iskanten trekkes lenger nord.

– Vi står inne for alt vi har sagt og skrevet i høringsuttalelsen. Men dette er til sjuende og sist en politisk vurdering som vi registrerer og stiller oss bak, sier instituttets direktør Jan-Gunnar Winther.

– Det er politikerne som har valgt å definere iskanten som grensen for områder der det er mer enn 30 prosent sannsynlighet for sjøis i april måned, tilføyer han.

I fjor frarådet Polarinstituttet oljevirksomhet i åtte foreslåtte blokker i nærheten av iskanten og gikk inn for å forby boring på ytterligere sju blokker mellom januar og april.

Regjeringens oppdaterte iskantgrense er basert på informasjon som Polarinstituttet la fram i fjor.

Neste artikkel

Nato ser mot Arktis