Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Vedum vil ikke være redningsbøye

Regjeringen kan se langt etter budsjettstøtte fra Senterpartiet dersom forhandlingene med KrF og Venstre bryter sammen.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum avviser at Sp kommer til å være en redningsbøye for regjeringspartiene i budsjettstriden. Foto: Fredrik Varfjell/NTB Scanpix
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum avviser at Sp kommer til å være en redningsbøye for regjeringspartiene i budsjettstriden. Foto: Fredrik Varfjell/NTB Scanpix

– Det er de fire samarbeidspartienes ansvar å gi landet et budsjett. Å spekulere på andre alternativer nå er rent tankespinn, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Senterpartiet ønsker ikke å gjøre fossilt drivstoff dyrere og har mandater nok til å sikre regjeringen flertall for et statsbudsjett dersom det skulle skjære seg med Venstre og KrF.

Les også: Ap-fylkesledere lunkne til regjeringsmakt i høst

– Regjeringen kan jo håpe at Senterpartiet slutter seg til miljø- og klimapakken mot noen milliarder til landbruket, sa valgforsker Frank Aarebrot til Aftenposten denne uken.

Men et slikt scenario framstår som helt usannsynlig, etter Vedums uttalelser å dømme.

– Vi er grunnleggende uenige i den samfunnsutviklingen som regjeringen legger opp til. Budsjettforslaget er smålig og distriktsfiendtlig, sier Sp-lederen.

– Ingen reell krise

På spørsmål om hva som hypotetisk sett skal til for at Sp og regjeringspartiene kan finne sammen, svarer han at Høyre og Frp i så fall må stemme for Senterpartiets alternative budsjett når det foreligger.

– Vi forholder oss til samarbeidsavtalen på borgerlig side og mener det er de fire partienes ansvar å løse en krise de selv har skapt, sier Vedum.

Les også: Milliardkutt i distriktspolitikken de siste årene

Annonse

Da asyltilstrømmingen var på sitt høyeste i fjor høst, inviterte Sp-lederen til bredt politisk forlik. Det er han ikke innstilt på nå.

– I fjor var det en reell politisk krise, og da må også opposisjonen ta ansvar. Nå handler det mer om markeringsbehov og villet politisk spetakkel. Det er ikke 50 øre mer på dieselprisen som redder norsk klimapolitikk, sier Vedum.

Fastlåst

Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) har gjentatte ganger slått fast at regjeringens opplegg for endringer i bilrelaterte avgifter, herunder diesel og bensin, ligger fast.

Venstre-leder Trine Skei Grande har på sin side avvist å ta dette ultimatumet seriøst. Uttalelser fra fylkeslederne i Venstre og Frp har bidratt til krisestemningen som preger Stortinget ved inngangen til budsjettarbeidet, mens KrF maner til besinnelse på begge sider.

Les også: Venstre: Frp sa nei til flere milliarder i grønne skattekutt

KrF-leder Knut Arild Hareide har på sin side poengtert at han vil stå sammen med Venstre i forhandlingene og at en løsning må inkludere alle fire partier. Skulle alt skjære seg, har regjeringen også et mulig flertall å hente hos Arbeiderpartiet, som ikke virker veldig villig til å overta makten i høst. Partileder Jonas Gahr Støre sa det slik under NRKs partilederdebatt på budsjettdagen i forrige uke:

– Jeg er klar til å overta – etter valget neste år. (©NTB)

Neste artikkel

Hopp i inntekt for profilar i landbrukspolitikken