Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Vedum ønsket som Sp-leder av sin egen fylkesleder

Lederen i Hedmark Sp vil ha avtroppende landbruksminister og Sp-nestleder Trygve Slagsvold Vedum som Sp-leder etter Liv Signe Navarsete.

Vedum blir en del av Hedmark-benken på Stortinget de neste fire årene.

- Senterpartiet må breies ut og moderniseres for å nå ut til nye velgere, og landbruksminister og Sp-nestleder Trygve Slagsvold Vedum kan gjøre den jobben, mener fylkesleder i Hedmark Aasa Gjestvang.

Hun er ikke i tvil om hvem som bør bli Liv Signe Navarsetes etterfølger i partiet.

Les analysen: Får Navarsete ro i Sp?

-Det er ikke en lederdebatt akkurat nå. Men når tida er inne, mener jeg Trygve er den rette. Han har vokst veldig i rollen som landbruksminister. Han kommer godt ut av det med det breie lag i befolkningen, og har et vinnende vesen. Det er umulig å ikke like Trygve. Han har vist evne til å sette seg inn i landbrukspolitikk. Han har faglig tyngde, sier hun.

Tydeligere enn Navarsete

Gjestvang lanserte først Vedum som framtidig Sp-leder i avisa Østlendingen fire dager etter valget.

-Han har langt på vei båret valgkampen på egne skuldre, sa Gjestvang til avisen.

Hun sa også at Sp-leder Liv Signe Navarsete og Ola Borten Moe ikke har klart å tydeliggjøre Sps politikk like godt som Vedum.

Neste valg i 2015

Sps neste planlagte ledervalg skjer under partiets landsmøte våren 2015. Valgkomiteen som håndterer personvalg fram mot landsmøtet vil bli nedsatt våren 2014.

Aasa Gjestvang sier hun vil være forsiktig med å antyde tidspunkt for når Vedum bør overta.

Les også: Aarebrot tror på styrket Navarsete

-Det vet jeg ikke, men Trygve begynner å bli moden for en sånn oppgave. Om det blir i 2015 eller seinere skal jeg være forsiktig med å si. Når tida er inne, rett og slett.

Annonse

Sps landsstyre møtes 18. oktober, og Gjestvang forventer en stor debatt om veien videre for partiet.

-Vil du foreslå Vedum som ny partileder under landsstyremøtet?

-Det får vi se litt på. Jeg vet ikke om det er så viktig å påpeke det der. Det viktigste er å debattere hva vi skal gjøre framover.

Tunge posisjoner

Vedum har inntatt sentrale posisjoner i Sp og rikspolitikken gjennom mange år. Mellom 2002 og 2004 ledet han Senterungdommen, fra 2005 har han vært innvalgt på Stortinget og i 2009 ble han valgt til Sps 2. nestleder. Han var parlamentarisk leder for partiet i nesten tre år fram til han ble hentet inn i regjering i fjor høst.

De siste årene har Vedums navn blitt nevnt stadig oftere som kandidat til partiledervervet ved neste korsvei, ved siden av kandidater som partiets 1. nestleder Ola Borten Moe og samferdselsminister Marit Arnstad. Arnstad har flere ganger sagt at hun ikke er aktuell, og Borten Moe har ikke tatt gjenvalg til Stortinget.

-Hvorfor rangerer du Vedum over Arnstad og Borten Moe?

-Jeg synes Trygve er så flink, og har så store kvaliteter, at han gjerne kan være leder, uten at jeg sammenligner ham med de to andre som gjerne trekkes fram. Jeg tror han kan være en samlende leder. Uten at jeg sammenligner ham med de to andre.

Navarsete vil ikke gi beskjed om hun stiller til gjenvalg i 2015 eller ikke.

Les også: Valgkomiteen støtter Navarsete som Sp-leder

-Jeg vil på ordinært vis gi beskjed til valgkomiteen om jeg ønsker gjenvalg eller ikke når komiteen settes ned i forkant av neste landsmøte, sier hun.

Les om hva Vedum selv sier om at han er ønsket til ledervervet i Nationens eavis eller papirutgave torsdag 26. november.

Neste artikkel

Forbi 100-dagersplanen: Slik forbereder Støre neste fase