Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Vedum anklager opposisjonen for propaganda om ost på toll

Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener Høyre og Fremskrittspartiet har spredt myter og usannheter om den nye norske ostetollen.

- Krisemaksimeringen har bidratt til å legitimere kritiske uttalelser fra EU-systemet. Høyre og Frp har giret opp stemningen, ikke minst ved å antyde at norsk fisk kan bli møtt med sanksjoner fra Brussel, sier Slagsvold Vedum til NTB.

Han reiser selv til den belgiske hovedstaden i neste uke for å ha møter med EUs landbrukskommissær Dacian Ciolos, som i september fremmet kritikk mot de nye norske tollsatsene for bestemte typer av ost og kjøtt.

- Det er kjent at vi har ulike interesser, men tonen har vært god og konstruktiv hele veien. Ingen påstår at de nye reglene er i strid med EØS- eller WTO-avtalen. Jeg var trygg på at det hele ville roe seg når detaljene i opplegget ble kjent, sier Slagsvold Vedum.

Provosert

Han er provosert over opposisjonens håndtering av saken og beskylder Høyre og Fremskrittspartiet for å drive et politisk spill.

- De framstår jo mer indignerte på vegne av landbruket i EU enn EU er selv. Jeg forstår ikke hvorfor Høyre og Frp bekymrer seg mer for framtiden til bønder på Fyn enn bønder i Gudbrandsdalen, sier han.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) er enig med sin statsrådskollega. Onsdag slo han fast overfor ABC Nyheter at opposisjonen har valgt dansk side.

- Dette dreier seg om en kamp om norsk landbrukspolitikk, sa han.

Den danske handelsministeren Pia Olsen Dyhr finner ingen grunn til noen ostekrig med Norge.

- Jeg fortsetter å være uenig i Norges skjerpelse av toll på ost. Men det Norge har gjort, er ikke brudd på verken WTO- eller EØS-avtalen, og dette skaper ikke dype skår i forholdet mellom Norge og Danmark, sier hun til ABC Nyheter.

Samtalene med EU om ostetollen foregår på ekspertnivå, og Slagsvold Vedum sier tonen er god.

Annonse

- Men vi opplever stadig å bli konfrontert med spissede uttalelser fra Høyre og Frp, sier landbruksministeren, som holder fast ved at det ikke vil komme sanksjoner fra EU og at tollsatsene ikke automatisk vil føre til dyrere ost og kjøtt fra nyttår.

- Snittprisen på ost økte med 5 prosent i forrige måned, men det hadde jo ikke noe å gjøre med tollsatser som ikke er innført ennå, sier han.

- Avledningsmanøver

- Avledningsmanøver Høyres næringspolitiske talsmann Svein Flåtten er forundret over anklagene fra landbruksministeren. Han mener opposisjonen kun har gjort jobben sin.

- Vi har aldri påstått at jussen ikke var på Norges side i denne saken. Vi har bare uttrykt forståelse for den bekymring som handelsnæringen og fiskerinæringen selv har gjort rede for, sier han.

Flåtten beskriver kritikken fra Slagsvold Vedum som en ren avledningsmanøver.

- EU reagerte før oss, så det er ingen grunn til å trekke vårt nasjonale sinnelag i tvil. For øvrig har jeg forståelse for at landbruksministeren føler seg ubekvem foran besøket i Brussel og har behov for å legge skylden på noen som sitter her hjemme, sier Flåtten.

Han er heller ikke urolig for sanksjoner fra EU, men mener det fortsatt er grunn til å frykte et surere klima mellom Oslo og Brussel.

- Den danske handelsministeren legger jo ingen enorm forsoning for dagen. Hun liker fortsatt de nye norske tollsatsene like dårlig. (©NTB)

Neste artikkel

Importhvete har aldri vært dyrere