Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Valgkonsekvenser for Olje-Ap

Det kunne vært lettere å gå til valg på at Ap ikke er helt blind og døv for alt og alle som taler mot oljeutvinning i Lofoten.

Arbeiderpartiets landsmøte sa sist helg ja til konsekvensutredning av oljeboring utenfor Lofoten. Det var en seier for Ap-ledelsen, for LO og for Nordland Arbeiderparti.

Det er vanskelig å se at det kan bli en vinnersak i valgkampen. Vedtaket kan like gjerne bli et tapsprosjekt.En del velgere i Nordland blir selvfølgelig fornøyde. Partiets fylkesledelse mener oljeaktiviteten vil styrke lokalsamfunnene, gi kompetansearbeidsplasser og industriell utvikling. Nordland vil ha sin del av veksten i teknologibaserte virksomheter.

Det er forståelig. Derfor vil også LO-kongressen høyst sannsynlig gå inn for samme konklusjon i mai. Men det er vel uansett viktigst for LO og Nordland Ap at Ap vinner valget?Antagelig ville det vært lettere å gå til stortingsvalg på at Ap ikke er helt blind og døv for alt og alle som taler mot oljeboring i Lofoten-området.

Helgens avgjørelse betyr ikke oljeaktivitet «med det første». Først skal det konsekvensutredes. Så skal det bli nytt vedtak på Aps landsmøte i 2015. Så tar det 15 år til man kan begynne med oljeboringen.

Om 15 år vet vi ikke om det er så lønnsomt å bore etter norsk olje lenger. Lønnsomheten kommer an på oljeprisene, internasjonal klimapolitikk, oljeproduksjon andre steder i verden, og på teknologiutvikling innen fornybar energi.

Men det er bare noen måneder til vi får vite om velgerne mener det er lønnsomt å fortsette med rødgrønn regjering med Ap i førersetet.Velgere som er mot oljeaktivitet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, finner ikke nødvendigvis noen annen regjering som det er tryggere å stemme på. En blåblå regjering vil neppe gi noen beskyttelse til natur, fisk og fugl i Lofoten. Det er tvilsomt om de små på borgerlig side klarer å bremse oljeiveren i Høyre og Frp.

Kanskje kan SVs plan om å bli større og sterkere ved å kjøre beinhardt mot olje i Lofoten lykkes. Muligens kan partiet stanse konsekvensutredning hvis de rødgrønne sitter ved makten i neste stortingsperiode.Hvis en rødgrønn regjering i alle fall utsetter konsekvensutredning, var det da nødvendig å ta splittelsen i Ap, sende AUF-erne forbanna hjem og gjøre det enda klarere at Ap er et uhelbredelig oljeparti?

Annonse

Tenk om Arbeiderpartiet kunne gått til valg på at: «Ja, vi vil styre Norge med oljepenger. Ja, vi er stolte og glade over all den nye oljen vi har funnet de siste årene som ennå ikke er i produksjon. Ja, vi vil bringe Norge videre som oljenasjon. Men, vi er samtidig villige til beskytte en av verdens vakreste naturperler, største torskebestander, rikeste kaldtvannskorallrev. I alle fall en stund.»Symbolverdien hadde vært enorm.

Fortsatt er det en teoretisk sjanse for at Arbeiderpartiet sier akkurat det etter konsekvensutredningen og landsmøtet i 2015. Det er samme år som neste store runde i FNs klimaforhandlinger. Eller de kan i alle fall komme til å si at vi åpner litt, vi skjermer de mest sårbare områdene, vi driver oljepolitikk og miljøpolitikk i skjønn forening.Da vil Ap få applaus. Men da kan det være for seint. Da kan det allerede være to år siden Arbeiderpartiet og de rødgrønne satt i regjering. Da kan de angre på at de ikke tok imot den applausen, og valggevinsten, i 2013.

Det kommer stadig analyser og beregninger som setter spørsmålstegn ved lønnsomheten i norsk oljeframtid. Produksjonen er allerede gått ned, analytikere advarer om at oljeprisene i verden snart kan stupe. Da blir store deler av norsk olje ulønnsom, den blir for dyr å hente opp.

Internasjonalt er det flere trender som kan svekke oljeproduksjonen. Når det en gang igjen blir moderne å ta togradersmålet i klimapolitikken på alvor, må to tredeler av alle fossile ressurser bli liggende urørt. En ny internasjonal klimapolitikk vil også gjøre det billigere å produsere fornybar energi, og dyrere å drive med olje. Da må Norge satse på andre inntekter.Oljemotstanderne var dypt skuffet over at tidligere AUF-leder Trond Giske sviktet dem i konsekvensutredningssaken på landsmøtet.Arbeiderpartiets andre kronprins, Jonas Gahr Støre, har derimot advart mot det høye tempoet i petroleumsaktiviteten. Støre advarte mot utredningsvedtaket. Han er bekymret for at mer oljeaktivitet truser annen industri og næring i landet.

Etter stortingsvalget kommer det før eller seinere et ledervalg i Arbeiderpartiet. Kanskje kommer det valget til å stå mellom en som har gitt opp motstanden mot økende oljeaktivitet og oljeavhengighet. Og en som ser litt større på det.

Drude Beer er kommentator i Nationen.

Neste artikkel

Kvinnekamp for bedre helsetilbud